Читај ми!

Усвојена жалба Апелационог суда у случају Оскомића

Апелациони суд у Београду усвојио је жалбу Фонда за хуманитарно право у спору за накнаду штете од државе, у ком та невладина организација заступа Стјепана Оскомића чији су родитељи убијени у јулу 1993. у селу Кукујевци, и вратио предмет на поновно суђење, саопштио је Фонд.

ФХП је у име Стјепана Оскомића 2006. године поднео тужбу за накнаду нематеријалне штете против Републике Србије, због одговорности државе за неспречавање аката насиља, али је Први основни суд пресудом из 2012. године одбио тужбени захтев због застарелости, пошто је применио опште рокове застарелости за потраживања накнаде штете - три године од сазнања за штету, односно пет година од њеног настанка.

Међутим, Апелациони суд у Београду је, одлучујући по жалби адвоката ФХП-а, утврдио да је првостепени суд погрешно применио одредбе Закона о обилигационим односима, преноси Танјуг.

У истој одлуци Апелациони суд је указао на став Уставног суда према којем "захтев за накнаду штете према сваком одговорном лицу, а не само штетнику, застарева када истекне време одређено за застарелост кривичног гоњења само ако је правноснажном пресудом утврђено постојање кривичног дела и окривљени оглашен кривим за кривично дело".

У саопштењу Фонда је због убиства Оскомићевих родитеља, Окружни суд у Сремској Митровици 26. априла 1996. године осудио Горана Вуковића на казну затвора од 15 година за кривична дела убиства из ниских побуда и изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости, као и Павла Драшковића на 10 година за убиство једног другог лица словачке националности (Стевана Крошлака из Сота), као и за изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости.

Поред њих осуђен је и Милан Николић звани "Ђенерал" на три године и шест месеци, због подстрекивања на националну, расну и верску мржњу, раздор и нетрпељивост.

Пресуду је потврдио и Врховни суд Србије 13. септембра 1999. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи