"Самоопредељење": Формирање суда издаја ОВК

Опозиционе албанске странке на Косову и Метохији отвориле су неформалну расправу о формирању Специјалног суда који ће се бавити ратним злочинима ОВК. Опозиција се противи формирању тог суда, које ће у потпуности бити међународно, али ће законски бити део косовског система. Срби најављују подршку формирању Специјалног суда.

Нацрт закона како би Специјални суд требало да изгледа је завршен. Сачинила га је Европска комисија и упутила косовским властима, с назнаком тајности. Међутим, документ је обелоданио албански покрет "Самоопредељење", уз оцену да је формирање тог суда издаја ОВК.

"Ми ћемо се ангажовати на много поља. Сматрамо да су демонстрације једно од демократских права. У том циљу, уједињујемо се са осталима у опозицији и цивилним друштвом", истиче Глаук Конјуфца, посланик "Самоопредељења".

Влада у Приштини одговара на тврдње опозиције да је формирање Специјалног суда подривање косовског правног система.

"Били смо веома пажљиви и водили смо рачуна да ни у једном сегменту не буду оштећене наше законске и институционалне структуре", објашњава косовски министар правде Хајредин Кући.

Негативна реаговања у косовској јавности на Нацрт закона о Специјалном суду познаваоци прилика, кажу, иде на руку властима у Приштини које су преузеле обавезу да формирају Суд који ће се бавити ратним злочинима.

"Највероватније да неко од моћника не жели да се та истина открије. Ако би Специјални суд зашао мало у те одговорне, а ја се надам, то му је сврха, то ће отворити једну ланчану серију утврђивања истине, а та истина не може бити непропраћена судским процесом", наводи адвокат Живојин Јокановић.

Косовско правосуђе до сада се показало неспремним да процесуира ратне злочине.

"Без обзира на то што Косово има Закон о заштити сведока, очито је да се он не спроводи како треба и да сведоци врло чешто мењају своје исказе на главном претресу и на такав начин добар број тих суђења за ратне злочине пропада у смислу да њихов исход не доприноси утврђивању истине", каже извршни директор Фонда за хуманитарно право Беким Бљакај.

Иако су замрзли учешће у косовским институцијама, представници Срба благонаклоно гледају на формирање Специјалног суда.

"Подржаћемо то колико год будемо могли и сматрамо да је то од виталног значаја да би могло да се говори о помирењу и искреном суживоту", наглашава потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Нацрт закона и уставни амандмани предвиђају да Специјални суд буде независан од косовског правосудног система. Специјална већа имаће канцеларије и на Косову и Метохији и ван њега, а Тужилаштво ће бити у иностранству.

Судије и тужиоци биће странци, које ће такође бирати искључиво странци. О предметима које ће они третирати расправљаће косовски Уставни суд, односно Посебно одељење састављено од тројице страних судија. И притвор и издржавање казне биће ван Косова и Метохије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи