Читај ми!

Осуђени нападачи на српске новинаре на Косову

Директор РТВ Пулс из Шилова код Гњилана Ненад Миленковић изјавио је да је гњилански Основни суд прогласио кривим нападаче на новинара и камермана те телевизије током локалних избора у децембру 2013. године.

Миленковић је агенцији Бета рекао да је ово први пут да су на Косову и Метохији од 1999. године кажњени нападачи на српске медијске раднике, додавши да напад није имао етничку већ политичку позадину.

"За време одржавања локалних избора 1. децембра 2013. године добили смо информацију да је након затварања гласачког места у Пасјану дошло до туче и да је уништен изборни материјал. Наша екипа се враћала из Митровице јер смо и тамо пратили изборе, и у повратку смо свратили прво у полицијску станицу у Пасјану да сазнамо шта се десило", навео је Миленковић.

Према његовим речима, косовска полиција је потврдила да је дошло до инцидента, али је новинарима речено да је безбедно да снимају на лицу места где се инцидент догодио и нису добили полицијску пратњу.

"Када је сниматељ укључио камеру, са гласачког места су изашла петорица младића који су почели да вичу, псују и шутирају новинаре након чега су отели камеру. Камеру нам је полиција тек сутрадан вратила, али у неупотребљивом стању, а сав снимљени материјал је био уништен", рекао је Миленковић.

Миленковић наводи да је након тога тужилац по службеној дужности поднео кривичну пријаву против нападача, а да су након више од годину дана од почетка судског процеса четворица нападача осуђена са по 200 евра казне и на по три месеца затвора, док је пети нападач ослобођен одговорности.

"У питању је био инцидент с политичком позадином јер су нападачи били активисти тадашњег локалног одбора Српске либералне Странке (СЛС) од којих се после напада оградио председник те странке, а чији су главни конкуренти на локалним изборима били из Грађанске иницијативе Српска", навео је Миленковић.

Директор телевизије Пулс навео је да су се од оснивања те телевизије догодила још три напада на новинаре и сниматеље, као и да је једном запаљен предајник са свом опремом недалеко од Шилова, али да за та дела још нико није одговарао.

"Што се тиче српских медија на Косову, ово је први епилог на суду за неки напад на медијске раднике. Сви новинари на Косову раде у веома ризичним и небезбедним условима, али ми сматрамо да ће ово бити почетак наше правне заштите", рекао је Миленковић.

РТВ Пулс, чије је седиште у српском селу Шилово код Гњилана, једина је српска телевизија у Косовском поморављу, а сигналом покрива општине Гњилане, Косовску Каменицу, Витину, Клокот, Врбовац, Ранилуг, Партеш и Ново Брдо, и има 20 запослених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи