Читај ми!

Срушио се спортски авион код Ечке, двоје погинуло

Две особе су погинуле приликом пада авиона "цесна 310" у ширем рејону аеродрома "Ечка" код Зрењанина. Авион је власништво Пилотске академије "Пегаз" из Београда, а узрок несреће још се утврђује.

Страдали су 57-годишњи инструктор летења и његов 46-годишњи ученик. Како јавља дописник РТС-а, авион је пао у близини аеродрома, на око 500 метара од писте.

"Када сам се окренуо, видео сам црни дим и авион који се кретао у том правцу. Поступили смо по правилима противпожарне службе која ради на аеродрому. Стигли смо на лице места неколико минута након самог удеса, али удес је био такав да никаква помоћ више није могла да им се пружи", каже Маринел Гилезан, директор аеродрома "Ечка".

Авион се срушио насред поља, ван насељеног места на једну ораницу. Пре тог лета било је још неколико тренажних вежби са истом летелицом.

Током поподнева су на место несреће дошли и надлежни истражитељи Центра за истраживање удеса и озбиљних незгода Републике Србије. 

"У овом тренутку је тешко наслутити да ли је у питању техника или је у питању људски фактор. То ће истрага кроз Центар и Комисију утврђивати у наредним месецима", рекао је председник Комисије за утврђивање озбиљних удеса у цивилном ваздухопловству Зоран Петровић.

Он је прецизирао да код оваквих врста удеса истраге трају од три месеца па до годину дана. Према његовим речима, авион "цесна" је био у мађарском регистру цивилног ваздухопловства, док су пилот и ученик српски држављани.

Помоћник министра саобраћаја Зоран Илић каже да ће авион бити депонован у хангар, а цео догађај реконструисан, како би надлежна комисија спровела детаљну истрагу и утврдила тачне узроке тог ваздухопловног удеса. 

"Данас су изводили једну од редовних, уобичајених вежби. Након полетања су изгубили управљивост на самом ваздухоплову и авион се, према ономе што су очевици изјавили, свалио у леву страну и великом брзином ударио о тло", рекао је Илић. 

На лицу места су, како је додао, оба члана посаде изгубила живот, а авион се након удара и запалио и сада је на надлежним органима да утврде шта се тачно десило и који су тачни узроци несреће.

Несрећа се догодила око 13.05, а, према незваничним информацијама, задатак лета инструктору и пилоту-студенту био је рутинска вежба отказа једног мотора. За сада се спекулише да је до пада дошло управо због престанка рада једног од мотора.

Увиђај на месту догађаја извршили су заменик основног јавног тужиоца у Зрењанину, полицијски службеници Полицијске управе Зрењанин и истражитељи Центра за истраживање удеса у ваздуху Директората цивилног ваздухопловства.

Хронологија несрећа у цивилном ваздухопловству

Данашњи удес авиона "цесна" на аеродрому "Ечка", поред Зрењанина, једна је у низу несрећа у домаћем цивилном ваздухопловству.

У удесу малог спортског авиона "скај ледер Ј-600", који се срушио половином октобра прошле године код аеродрома "Бачки Јарак", погинуле су две особе.

Крајем јуна 2014. године пилот нерегистрованог моторног змаја у близини Ковина прво је летелицом закачио електрични вод, а затим ударио у дрво на висини од око четири метра.

Пилот, који је покушао да слети на место које за то није предвиђено, приликом пада на тло теже је повређен.

На аеродрому "Ечка" код Зрењанина пилот једрилице је лакше повређен приликом покушаја да подигне у ваздух ту летелицу, која је у удесу претрпела велика оштећења.

Почетком марта 2013. године погинула је параглајдерка С. Р., која је непосредно после полетања испала из седишта са висине од око 70 метара и пала на тло.

У паду спортског авиона код места Ратари код Обреновца, 5. августа 2012. године, погинула су два мушкарца која су била у летелици.

На аеро-митингу, који је 28. јула 2012. одржан у Јагодини, један падобранац је повређен због отказивања главног падобрана.

На аеродрому "Лисичији јарак" крај Београда, 10. марта 2012. године, падобранац је погинуо приликом трећег скока из авиона, док је истог дана, у удесу спортског авиона на летелишту "Војка" код Старе Пазове, пилот тешко повређен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи