Настављено суђење Ивановићу и четворици Срба

У Основном суду у Косовској Митровици почео је доказни поступак на суђењу лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и још четворици Срба. Сведок Иса Мустафа оптужио је Ивановића да је 1999. био вођа српске паравојне полицијске јединице.

Мустафа, као сведок тужбе, на данашњем рочишту које је представљало почетак доказног поступка, означио је Ивановића као неког ко је подстицао подређене на убиство четворице Албанаца, 14. априла 1999. године у Косовској Митровици.

Мустафа је оптужио припаднике Војске СРЈ да су га с породицом избацили из куће у Косовској Митровици 1999. године, преноси Бета.

Мустафа је навео да је живео у Његошевој улици у јужном делу Косовске Митровице, одакле су га припадници Војске избацили 14. априла 1999. године са целом породицом.

Радник Косовске електроенергетске компаније и бивши фудбалски судија, детаљно је описао догађај одговарајући на питања тужиоца Цезара Михалчука.

Један од Ивановићевих бранилаца адвокат Небојша Влајић рекао је новинарима да не може да коментарише данашњи исказ сведока али да се ради о исказу коју је исти као сви други и да се састоји већином од нагађања човека који је мало шта видео.

Влајић је додао да очекује да исказ сведока тужилаштва сутра буде много јаснији и да ће Мустафи сутра одбрана постављати питања.

Поред Ивановића за злочине над Албанцима 1999. и 2000. године оптужени су некадашњи официр МУП-а Србије Драгољубу Делибашић, Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић.

Оливер Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело – ратни злочин над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

Ивановић је, према наводима оптужнице, 14. априла 1999. године у Северној Митровици, као вођа српске паравојне полицијске јединице подстицао групу подређених припадника паравојних снага полиције да почине ратне злочине против цивила.

Према оптужници, Ивановић је наредио убијање десет косовских Албанаца од којих је четворо и убијено ватреним оружјем од стране неидентификованих припадника паравојних снага полиције који су били под Ивановићевом контролом.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, оцу и сину Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом прете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Данашње рочиште трајало је више од осам сати и присуствовали су му родбина и пријатељи оптужених и велики број новинарских екипа.

Суђење ће бити настављено сутра у 10 сати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи