Настављено суђење "Дреничкој групи"

Судски процес за ратне злочине у случају "Дреничке групе" настављен је у северном делу Косовске Митровице сведочењем заштићеног сведока који је навео да је крајем августа 1998. године присуствовао убиству које је извршио оптужени Сами Љуштаку.

Сведок "Д" је испричао да је у августу пре 16 година путовао са бившим командантом оперативне зоне Дренице (актуелни градоначелник општине Србица и високи званичник ДПК Хашима Тачија) Самијем Љуштаком, преносе приштински медији које цитира Танјуг.

"Он је имао пиштољ и калашњиков које је мени ставио на колена. Путовали смо заједно 10 до 15 километра", рекао је сведок, додајући да су се зауставили између села Дубовац и Галица, пише у транскрипту који је синоћ пренео портал Калксо.ком

"Ту су дошла два униформисана лица која су водила једног човека са лисицама на рукама. Један од двоје униформисаних се обратио Самију Љуштакуу и рекао му "овај је тај". Сами Љуштаку је извадио пиштољ, уперио му у главу и убио га са три метка", испричао је сведок.

Према речима сведока "Д", после тога су два војника ОВК бацила тело у шуму, а он је са Љуштакуом пошао у Преказе.

Сведок "Д" је, затим, казао да је у Ликовцу видео неколико затвореника у бившој полицијској станици у том селу. Та бивша станица полиције је служила, како је рекао сведок, као центар за задржавање и као штаб јединица ОВК.

Сведок је навео да је отишао у Ликовац, јер је у герилским јединицама био и један његов пријатељ и додао да су у две собе били ухапшени људи, нагласивши да је њихово стање било веома тешко.

Сведок је рекао да је после рата причао са једним од њих и да му је бивши затвореник рекао да је малтретиран и претучен јер су га третирали као сарадника српских служби. Сведок "Д" је, такође, рекао да је мењао бригаду због слике Ибрахима Ругове.

Он је испричао да је 1998. био војник ОВК и члан ДСК Ибрахима Ругове и објаснио да је променио бригаду зато што су његови саборци тражили од њега да из дневне собе у његовој кући скине слику Ибрахима Ругове.

Припадници "Дреничке групе" оптужени су за кривична дела ратног злочина над цивилним становништвом, укључујући тортуру, злостављање и убиства за која се претпоставља да су извршена у логору такозване ОВК у селу Ликовце током 1998. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи