Врх Еулекса блокирао истрагу троструког убиства?

Марија Бами, суспендована тужитељка Еулекса, каже за "Данас" да су главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна и њен заменик Џонатан Рател вршили на њу притисак и блокирали истрагу о троструком убиству.

Британска тужитељка је под истрагом због сумње да је приштинском листу Коха диторе предала тајна документа у којима се наводи да су међународне судије на Косову у замену за новац пуштале на слободу осумњичене.

Реч је о случају троструког убиства, за које су два починиоца била осуђена на високе затворске казне, а трећег је италијански истражни судија Франческо Флори наводно пустио из затвора након што је примио мито од 300.000 евра, наводи лист Данас.

Тужитељка Бами наводи да су јој Новотна и Рател забранили да говори са Назимом Блацом, а Рател није желео да она истражи случај Америчког универзитета на Косову. Назим Блаца је, подсећа Данас, осуђен на четири и по године као члан групе егзекутора на Косову.

На питање да ли је тачно да је тужиоца Џонатана Ратела оптужила за притисак, прикривање кривичних дела и везе са криминалцима на Косову, бами је рекла да "сви они иду на вечере и пријеме са високим званичницима и разговарају о предметима".

Понекад су, додала је Бами, особе са којима причају повезане са криминалцима, те поверљиве информације процуре, што је и доказано у случају Вила Грмија, који је тужитељка Новотна прекинула.

"Њено мешањеу моје предмете, и чињеница да су моје одлуке процуриле из њене канцеларије потврђују да није умешан само Рател, већ и други. Иначе, да, Рател је вршио притисак на мене тако што је блокирао неке моје истраге", рекла је Бами.

Рекла је и да јој је Рател претио и да је покушао све како би била ухапшена, да ју је притискао Еулекс и да се сада против ње води истрага, јер је изашла у јавност.

"Еулекс не верује да су за моју истрагу важни закони за узбуњиваче, те сматрају да њихове стандардне оперативне процедуре треба да имају примат над законима", рекла је Бами.

На питање које је званично објашњење за њену суспензију, Бами је рекла то што је дала тајне документе косовском дневнику Коха диторе, што, према њеним речима није тачно.

На питање да ли зна да је неко покушао да заташка њену истрагу и ко је то био, Бами је рекла да су у питању више структуре Еулекса, "али да не зна тачно ко".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи