Читај ми!

Еулекс под притиском!

У Еулексу су покренули кривичну истрагу поводом сумњи да су тужиоци Мисије узимали мито у појединим судским предметима. Новинар листа "Коха диторе" који је први објавио текст о корупцији – тврди да има доказе.

Корупција на Косову и Метохији, на коју међународна заједница стално указује и позива на искорењивање, потреса и Еулекс, формиран између осталог да сузбије и ту појаву.

Шеф Еулекса Габријеле Меучи каже да је истрагу о сумњама за корупцију на Космету Мисија ЕУ отворила још маја 2013.

Истрагом је обухваћено неколико службеника Еулекса које је суспендована тужитељка Марија Бами оптужила да су примили мито за неколико судских процеса у Покрајини.

"Мисија је добро упозната са наводима, реаговала је и одредила тужиоце и полицијске истражиоце да раде заједно са косовским органима. Процес је започет 2013. године", рекао је Меучи.

Шеф Еулекса потврђује да је суспендована тужитељка Марија Бами, која је почетком недеље у приштинској штампи обелоданила да постоје сумње у корумпираност службеника те мисије.

Наиме, она тврди да су два тужиоца ухваћена у тајним договорима – верује се да су укључена у аферу са затварањем кривичног поступка против Фатмира Лимаја и Илира Тољаја, али и у случај експлозије у једном ресторану.

Помиње се и да је један осумњичени тужилац наводно подмићен са 370.000 евра. Новинар листа Коха диторе Вехби Кајтази, који је први објавио текст о корупцији у Еулексу, каже да му је из Мисије прећено.

"Оптужили су ме за измишљање информација које сам објавио. Мени је после састанка са саветницом главног тужиоца Еулекса речено да ће ме тужити ако будем наставио да пишем о томе. Позивам Еулекс да то учини јер имам доказе", поручује Кајтази.

Главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна категорично је демантовала, у изјави за чешке медије, да је умешана у корупцију у тој правосудној и полицијској мисији ЕУ.

У Мисији негирају да ће тужити новинара. А компромитовање Еулекса се наставља. Лист Политика извештава да су у тој мисији кривотворили доказе у случају против Оливера Ивановића.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију тражи од надлежних да се хитно испитају ти наводи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи