Читај ми!

Двојица Срба ослобођена оптужби за силовање

Косовски врховни суд ослободио је Јовицу Дејановића из Прилужја и Ђорђа Бојковића из Бабиног Моста оптужби за силовање 1999. године, за које их је теретило косовско тужилаштво.

Против Јовице Дејановића (54) и Ђорђа Бојковића (72) била је подигнута заједничка оптужница да су, наводно, силовали једну Албанку током сукоба на Косову и Метохији 1999. године, иако се они у том периоду нису ни познавали, преноси Танјуг.

Адвокат оптужених Миодраг Бркљач рекао је на конференцији за новинаре да оваква одлука косовског врховног суда даје веру да правда ипак тријумфује тиме што су ови људи на крају ослобођени свих оптужби.

Како је истакао, оно што су Дејановић и Бојковић преживели оставило је трајне негативне последице на њихове животе и животе њихових породица.

"Ово су стварно невини људи. Никада више они не могу да се поврате због онога што им се догодило. Они имају право на неку бедну новчану сатисфакцију због тога што им се догодило и ништа друго. Да ли може неко од њих да поврати психички мир, здравље, стабилност, срећу у породици и тако даље? Тешко", рекао је Бркљач.

Јовица Дејановић је рекао да је цео процес против њих био монтиран.

"Ја сам у затвору имао црну косу, а, ево, изашао сам са белом од муке. Цео случај је био монтиран, са лажним сведоцима", каже Дејановић.

Ђорђе Бојковић, видно потресен и у сузама, рекао је окупљеним новинарима да се оваквим хапшењима настоји да се Срби протерају са Косова и Метохије.

"Ја сам под тешком депресијом, тешко ми је јер сам чист и поштен човек. Доживео сам тешку трауму у животу, хапшење, упропаштавање породице, протеривање из Приштине и немогуће ми је сад да говорим о ономе шта смо доживели ја и моја деца", каже Бојковић.

Истиче да је намера да се Срби протерају са вековних огњишта.

"Они су ме оптуживали да ћу да побегнем, али ја сам им рекао да никада нећу бити избеглица и бегунац, јер немам разлога да то будем", каже Бојковић.

Јовица Дејановић, Ђорђе Бојковић и њихов адвокат Миодраг Бркљач захвалили су Канцеларији за Косово и Метохију на помоћи и безрезервној подршци која им је пружена.

"Људи стално зову, стално се интересују, имамо сваку врсту помоћи са њихове стране. То могу да кажем са задовољством, јер је то чињеница", подвукао је Бркљач.

Апелациони суд у Приштини преиначио је, пре неколико месеци, одлуку Основног суда у Северној Митровици и Дејановића и Бојковића осудио на укупно 22 године затвора за кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом.

Након жалбе косовског јавног тужиоца, Апелациони суд је тада преиначио ослобађајућу пресуду, обојицу Срба прогласио кривим и изрекао им драконске казне – Дејановићу казну затвора од 12 година, а Бојковићу 10 година затвора.

Према тврдњама адвоката, Албанка која је жртва у овом предмету, износила је током судског процеса крајње контрадикторне тврдње, од тога да је 1999. године изјавила да ју је силовао један човек, а девет година касније да су је силовала двојица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи