Читај ми!

Одбрана: Караџић није знао за масакр у Сребреници

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић није знао за масакр на хиљаде муслимана у Сребреници 1995. године, рекао је у Хашком суду његов правни саветник Питер Робинсон, који је затражио одбацивање кривице за геноцид. Kaраџић тврди: Бићу ослобођен.

Питер Робинсон је, приликом изношења завршних речи на суђењу, рекао да "не постоји ниједан доказ да је Караџић планирао или наредио убиство заробљеника у Сребреници или да је знао за то", преноси Танјуг.

"У суштини, ти догађаји су скривани од њега и због тога он није крив за геноцид", истакао је Караџићев правни саветник.

Робинсон је, у изношењу завршне речи, нагласио "да, ако је Караџић заиста крив за масакр у Сребреници, ви бисте чули много више него што је тужилаштво изнело током петогодишњег суђења".

Наглашава и да ће, уколико буде донета пресуда против Караџића, Хашки трибунал осудити невиног човека.

Робинсон је затражио од судског већа да одбаци тачку оптужнице за геноцид почињен у босанско-херцеговачким општинама 1992. године.

Хашки оптуженик Радован Караџић (69) пажљиво је слушао излагање свог правног саветника, а потом је одбацио оптужбе за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности.

Караџић је рекао да му је, када је питао команданте босанских Срба о убиствима за Сребреницу, речено да је то "ништа" и да су "све то лажи".

Потом се обратио судијама рекавши: "Не сумњам у исход суђења. Бићу ослобођен", пренела је агенција АФП. 

Хашко тужилаштво завршну реч дало је 29. септембра, наводећи да је бивши председник РС био "покретачка сила" политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.

Тужилаштво је у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић је, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у јулу 2008. године и изручен Трибуналу.

Суђење му је почело у октобру 2009. године, а Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране почело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока.

Караџић је током суђења изјавио да је масакр у Сребреници "мит", да су муслимани инсценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добије награду због тога што је чинио све што је у његовој моћи како би избегао крвави грађански рат у Босни.

Коначна пресуда се не очекује пре краја 2015. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи