Читај ми!

Караџић: У Хагу се суди српском народу

У својој завршној речи на суђењу у Хашком трибуналу Радован Караџић је рекао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности за које је оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу.

Бивши председник РС Радован Караџић рекао је пред Трибуналом у Хагу да преузима моралну одговорност за злочине Срба у БиХ, али да није наредио извршење убистава, преноси Бета.

"Заиста сам био прави пријатељ Муслимана", рекао је Караџић и додао да је "цео српски народ оптужен". Оптужио је хашко тужилаштво да је гонило само Србе за ратне злочине.

"Урадио сам све да се избегне рат, а током рата сам урадио све како би се што је могуће више ограничила патња", рекао је Караџић.

Навео је да се оптужница против њега заснива на тврдњи да је био кључни члан криминалне завере да "очисти" подручја Босне под српском доминацијом од Муслимана и Хрвата. Без те теорије, како је рекао, "једина ствар која ће остати јесу његова добра дела према његовом народу и друга два народа". 

Караџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну реч на суђењу у којем је оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Хашко тужилаштво завршну реч дало је 29. септембра, наводећи да је бивши председник РС био "покретачка сила" политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.

Тужилаштво је у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић је, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у јулу 2008. године и изручен Трибуналу.

Суђење му је почело у октобру 2009. Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране почело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока.

Караџић је током суђења изјавио да је масакр у Сребреници "мит", да су Муслимани инсценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добије награду због тога што је чинио све што је у његовој моћи како би крвави грађански рат у Босни био избегнут.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи