Читај ми!

Нова истраживања код гробнице у Батајници

Тужилаштво Србије за ратне злочине донело је наредбу за нова истраживања на локалитету у Батајници, код масовне гробнице у којој су раније нађена тела 900 косовских Албанаца, потврдио заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

У Србији је до сада, према подацима Фонда за хуманитарно право, ексхумирано скоро 900 тела косовских Албанаца, током рата несталих на територији под контролом српских снага, прнеоси Бета.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је за Танјуг да се наредбом о увиђају налаже претрага реона на простору "Стрелиште" где су вршени радови на ископавању посмртних остатака 2001. и 2002. године.

"Реч о локацији где је у време ових ископавања био шатор за обдукцију непосредно уз локацију масовне гробнице где је пронађено 900 косовских Албанаца", објаснио је Вукчевић.

Тужилаштво је дошло до неких података да би на том месту могла да се налази још једна масовна гробница па је одлучило да се изврше нова ископавања.

До 2002. године, око 744 тела нађена су у масовној гробници на полигону Министарства унутрашњих послова у Батајници, 70 у Петровом Селу и 84 у језеру Перућац.

Око 45 тела, за која се претпоставља да су косовски Албанци, ексхумирано је у каменолому Рудница код Рашке.

Хашки Трибунал је крајем јануара ове године правоснажно осудио пензионисаног генерала МУП-а Србије Властимира Ђорђевића на 18 година затвора због прогона и других злочина над Албанцима на Косову 1999. године.

Пресудом је утврђено да је Ђорђевић одговоран за протеривање стотина хиљада косовских Албанаца, и за убиство и премештање тела најмање 724 албанска цивила у масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу код Кладова и код језера Перућац у околини Бајине Баште.

За злочине над Албанцима 1999. године, Трибунал је на вишегодишње казне затвора осудио тадашњег потпредседника Владе СРЈ Николу Шаиновића, војне и полицијске генерале Небојшу Павковића, Владимира Лазаревића, Драгољуба Ојданића и Сретена Лукића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи