Читај ми!

Пресуда судијама због противправних одлука

Основни суд у Призрену (са седиштем у Приштини), прогласио је кривим десеторо косовских судија због доношења противправних судских одлука и помагањa у доношењу противправних судских одлука у више предмета нелегалне продаје друштевног земљишта у околини Приштине, саопштио је Еулекс.

Случај из 2006. и 2007. године односи се на земљиште у друштвеном власништву, где су судије Општинског суда у Приштини доносиле одлуке са намером да се различите парцеле високе вредности пренесу физичким лицима.

"Тужилаштво је успешно доказало да су О. Ј, С. М, С. С. и Т. М, са свог положаја судија Општинског суда у Приштини, и Р. Р, Е. А. и Ф. Б, са свог положаја судија Окружног суда у Приштини, са намером да прибаве противправну материјалну корист за себе, или за друго лице, или да узрокују штету другом лицу, донели противправне одлуке у 15 предмета у вези са земљиштем Друштвеног предузећа КБИ Косово Експорт, чиме су извршили кривично дело доношења противправних судских одлука", наводи се у саопштењу.

Осим тога, тужилаштво је доказало да су двоје окривљених, Х. Б. у свом наводном својству правног заступника Друштвеног предузећа и Г. Г. као правни заступник неких потражилаца, омогућили извршење кривичног дела тако што су помагали судијама у периоду између 2006. и 2007. год.

У том периоду, Н. У. је био председник Општинског суда у Приштини и имао је општу одговорност за рад Општинског суда. Поред тога, оптужени је такође осуђен за издавање противправних судских одлука у саизвршилаштву.

Судије су наставиле да доносе противправне судске одлуке иако нису имале надлежност за исто, пошто је једини суд који је имао надлежност да решава предмете у вези са потраживањима на земљишту друштвених предузећа, била Посебна комора Врховног суда Косова.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи