Читај ми!

Ивановић: Хапшење ради "етничког баланса"

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић сутра ће се, по први пут, појавити пред Основним судом у Косовској Митровици и изјаснити о оптужници која га терети за тешка кривична дела почињена током 1999. и 2000. године у Митровици. Ивановић је оценио да је Еулексу требала "крупна риба" међу Србима ради "етничког баланса".

Бранилац Оливера Ивановића адвокат Небојша Влајић рекао је Танјугу да спремно дочекују суђење и да је Ивановић нестрпљив да своју одбрану и своје доказе изнесе и да докаже да нема нити може имати икакве везе са делима која му се стављају на терет.

"Очекујем да се суђење води по закону, како би морало. Суђење званично не почиње сутра, мада је заказано то прво рочиште, које је техничке природе и има карактер припремног рочишта", рекао је Влајић.

РТС-у су у Еулекс-у пренели да ће на сутрашњем рочишту бити само прочитана оптужница и оптужени ће бити упитани да се изјасне о својој кривици.

Наводе да ће суђење бити отворено за јавност и да ће одлука о наставку суђења биће донета у року од 30 дана.

"Оптужени има право да у писаној форми достави суду приговоре или захтеве за одбацивање оптужнице. Уколико оптужница није одбачена и пошто судија донесе одлуку о приговорима оптужених, почеће главни процес", објашњава за РТС заменица порптарола Еулекса Драгана Николић Соломон.

Коментаришући разлоге и ко стоји иза процеса који се против њега води, Оливер Ивановић је у интервјуу листу Данас оценио да је "главни разлог то што Еулекс није успео да се наметне", преноси Танјуг.

Подсетио је да косовски Албанци још од 2001. траже одлазак Еулекса или његово смањење на саветодавну међународну мисију, уз апсолутно препуштање извршних овлашћења.

Уместо тога појавио се извештај Дика Мартија, специјално тужилаштво, специјални суд са седиштем највероватније у Хагу, а у најавама се помиње сам врх ОВК, започело је суђење Дреничкој групи, навео је Ивановић.

Додаје да су ту и хапшења због криминалне активности са "шенген визама", неколико корупционашких афера у најави, а три председника општине су оптужена или осуђена.

"У свему овоме нема ниједног Србина. Зато оптужбе да је Еулекс антиалбански, које ће ускоро уследити, треба минимизирати тако што ће ухапсити 'крупну рибу међу Србима'. Ту се ја у потпуности уклапам - после 2012. дошло је до потпуне смене генерација у политици међу косовским Србима, а за мене већ постоји прича која би се могла подгрејати," објаснио је Ивановић.

Поводом формирања косовске владе Ивановић је оценио да Српска листа треба јасно да дефинише своје интересе, али их не сме постављати као ултиматум.

Тужилац из Канцеларије специјалног тужилаштва Косова подигао је пре нешто више од десетак дана оптужницу против петоро окривљених Срба међу којима је поред Ивановића и бивши командир полиције у Митровици Драгољуб Делибашић.

Делибашевићев адвокат Дејан А. Васић изјавио је Танјугу да сутрашње рочиште против његовог клијента представља први корак у доказивању истине.

Васић је обишао Делибашића у притвору, оценивши да је Делибашић стабилан и да је уверен у своју невиност.

Драгољуб Делибашић осумњичен је за тешка кривична дела почиње током 1999. и 2000. године у Косовској Митровици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи