Ђетај: Прекинуто ископавање у Рудници

Ископавање нове локације у Рудиници, за коју се претпоставља да крије тела убијених Албанаца, прекинуто је због донација које српска страна тражи за наставак претраге, речено је у косовској Комисији за нестале, јавио је КиМ радио.

Председник комисије Пренк Ђетај је рекао да су приштинска страна и Међународни црвени крст раније донирали део средстава неопходна за претрагу на локацији у Рудници, преноси Бета.

"Српска страна је прекинула ископавања због средстава. Ми смо са жаљењем примили вести о њеном прекиду, а посебно су породице узнемирене због тога јер сви чекају резултате", рекао је председник Комисије Пренк Ђетај у Приштини.  

Ђетај је, међутим, рекао да постоји спремност неких амбасада да се подржи захтев српске стране и обезбеде средства за наставак ископавања на трећој локацији у Рудници.

Представници косовских власти затражили су састанак двеју радних група за нестале како би се радови на истрази наставили што пре.

"Српска страна каже да ће се ископавање наставити за две до три недеље, међутим, ми желимо да се истрага настави одмах. Заказали смо састанак радних група за следећу недељу и тада ћемо им рећи да не желимо да радове условљавају донацијама", рекао је Ђетај.

У каменолому у Рудници до сада су претражена два терена, на којима је, како је рекао Ђетај, ексхумирано 45 посмртних остатака, а пронађен је и одређен број костију чија се ДНК анализа још увек чека.

"Друга локација на терену у Рудници завршена је 30. јуна али без икаквих проналазака", рекао је Ђетај.

Стручњак за судску медицину Арсим Грџалију очекује да ће анализа пронађених посмртних остатака бити завршена за шест недеља.

"Када буду стигле анализе прво ћемо обавестити чланове породица, а потом и медије. Затим ће са српском страном уследити разговор о транспорту", казао је Грџалију.

Представници косовске Комисије за нестале навели су да се претпоставља да се на локацији у Рудници налазе остаци 400 људи, али да би ипак са бројевима требало обазриво баратати због чланова породица несталих.

Тужилаштво за ратне злочине Србије дошло до сазнања о Рудници у мају 2010. године. Од око 1.700 несталих на Косову и Метохији, нешто више од 500 је српске националности.

Случај "Рудница" покренуо је заштићени сведок који је Еулексу рекао да су 1999. у стари каменолом довезена тела побијених Албанаца и да је касније терен посут земљом и делимично асфалтиран.

Делови каменолома Рудница први пут су били истраживани 2007. године, а после тога 2010. и 2011. године, али ништа није пронађено. Последња ископавања почела су крајем априла. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи