Читај ми!

Настављено суђење Шарићу

Преслушавањем пресретаних телефонских разговора, пред Специјалним судом у Београду настављено је суђење за шверц кокаина из Латинске Америке.

Тужилаштво истиче да разговори показују да је Дарко Шарић вођа криминалне групе, док првооптужени Шарић није желео да потврди истинитост транскрипата.

"Нећу рећи да ли је то мој глас, по савету мојих адвоката. Иначе, ја бих се изјаснио да тужилац не мисли да тријумфује", рекао је Шарић суду.

Рекао је и да су га адвокати саветовали да сачека да се докаже да ли су транскрипти прибављени по закону.

Бранилац Дарка Шарића, адвокат Радослав Баћевић, рекао је да свом брањенику није дозволио да се изјашњава о снимцима прислушкиваних разговора јер сматра да су они прибављени на потпуно незаконит начин.

"Не желимо да конвалидирамо нешто што је незаконито. Не желим да се мој клијент изјашњава о нечему што ни у Словнији, ни у Италији није коришћено као доказ, а ми то користимо", рекао је Шарићев адвокат новинарима пред Специјалним судом.

Заменик тужиоца Саша Иванчић предочио је транскрипте пресклушкиваних разговора у којима се види, како тврди, да Дарко Шарић и његови сарадници разговарају о заплени 235 килограма кокаина у Тирени у Италији.

Како је рекао, пресретнути разговори јасно показују и да је он вођа те групе.

Ти разговори који су данас преслушавани у Специјалном суду у Београду на суђењу Шарићевој групи оптуженој за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу, према ставу тужилаштва, кључни су и најрелевантнији за доказивање организације и функционисања групе. 

Данас су, између осталог, представљени транскрипти разговора Горана Соковић, који је у бекству, и сведока сарадника Небојше Јоцовића, на дан заплене кокаина, 19. јанура 2009. године.

У тим разговорима Соковић се распитивао о томе да ли се нешто десило.

Предочени су и разговори Дарка Шарића и Горана Соковића у којима они констатују "да не могу да схвате шта се десило и да не могу ништа да повежу".

Из разговора Шарића и другооптуженог Горана Соковића, од 21. јануара 2009. године, види да је Шарић надређени Соковићу јер му је он говорио шта да ради и да га о томе обавештава.

"Из тог и других пресретнутих разговора може да се закључи да је Шарић осмислио модел комуникације и понашања припадника групе, начин примопредаје дроге и наплате, да им је он давао налоге", нагласио је тужилац.

У прислушкиваним разговорима они нису прецизно наводили да је реч о кокаину, нити да је реч о дроги, а служили су се надимцима.

Одбрана окривљених истакла је на данашњем претресу да је тужилац селективно извлачио транскрипте и "склапао коцкице" без конкретних доказа.

Адвокат Горана Соковића Марко Кљајевић навео је и да се ти транскрипти нису користили пред надлежним судом у Милану који је и донео правоснажну пресуду о тој заплени кокаина, а према његовим речима у правоснажној пресуду не спомињу се Шарић и Соковић.

Рекао је и да тужилаштво у недостаку круцијалних доказа користи незаконите доказе - прислушкиване разговоре, за које тврди да су прибављени без одговарајућих наредби београдског Специјалног суда.

Говорећи о тим прислушкиваним разговорима, који се односе на заплену кокаина у Италији, Баћевић је подсетио да је у Милану вођен кривични поступак због тога и да су у њему осуђена бројна лица, али да међу њима нема Дарка Шарића.

Дарко Шарић и његови сарадници по више оптужница терете се за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке. Суђење ће бити настављено сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи