Читај ми!

Графити УЧК на капији Високих Дечана

На капији манастира Високи Дечани осванули графити са натписом УЧК, такозване Ослободилачке војске Косова, саопштила је Епархија рашко-призренска. Канцеларија за КиМ, Атифете Јахјага и амбасадорка САД у Приштини осудили исписивање графита.

Ово је за сада последњи у низу сличних провокација албанских екстремиста који су претходно поруке мржње исписивали на зиду цркве у Ђаковици, а потом на српским кућама у Ораховцу.

Овога пута екстремисти су то учинили на самој манастирској капији у Високим Дечанима и то свега неколико десетина метара од италијанског пункта Кфора.

Епархија рашко-призренска овај акт доживљава као отворену претњу манастиру Високи Дечани и његовом братству који су у последњих 15 година такозваног међународног мира на Косову и Метохији четири пута оружано гранатама напали албански екстремисти, и којима су више пута упућиване претње.

Нажалост, та провокација и претња није ништа друго до последица националистичке реторике која се већ годинама шири у локалним медијима на албанском језику против тог манастира, у коме су монаси за време рата поред осталих помагали и албанским избеглицама, наводи се у саопштењу.

"Овај најновији инцидент такође је показатељ да је безбедност српских светиња на Косову и Метохији и даље угрожена, па чак и у случају да ту светињу обезбеђују припадници Кфора", истиче се у саопштењу.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава писмено је обавестио међународне представнике о том најновијем инциденту и затражио појачане мере заштите за ту светињу, која је од 2005. године на списку светске културне баштине Унеска.

"Иако овакве провокације угрожавају безбедност живота монаха и православних поклоника као и бројних туриста из целог света, оне највише штете Косову које је данас једини простор на територији Европе где су хришћански споменици и светиње и даље угрожени", наведено је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је исписивање графита на манастирској капији у Високим Дечанима и тражи да Кфор преузме сву одговорност за безбедност свештеника и монаха у тој српској светињи.

"Ово је још један вид претњи и притисака на братство Високих Дечана и на безбедност целокупног српског културног и верског наслеђа на Космету", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Косовска председница Атифете Јахјага оштро је осудила графите исписане на
манастиру Високи Дечани, истакавши да је то неприхватљив акт.

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон изразила је жаљење због графита ОВК и истакла да општина не може да развија туризам ако не побољша односе са манастиром, објавио је приштински лист Експрес.

У саопштењу Команданта КФОР-а, генералног директора Косовске полиције и шефа мисије ОЕБС-а на Косову, које је медијима упутила Команда КФОР-а, наводи се да је исписивање графита "кршење наших заједничких вредности".

"Косовска полиција ће предводити истрагу синоћњег инцидента, док ће све међународне организације подржати и помоћи истрагу у складу са својим мандатима", додаје се у саопштењу.

Исписивање графита такође су осудиле Прогресивна демократска странка и Грађанска иницијатива СДП Оливера Ивановића, у којој наводе да је манастирско братство "увек настојало да промовише мир и суживот на Косову и Метохији".

"Верујемо да ће Еулекс, КФОР и остали међународни представници уложити све своје напоре и пронаћи починиоце овог вандалског чина", истичу у ГИ СДП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи