Читај ми!

Укинута пресуда "царинској мафији"

Апелациони суд укинуо је првостепену пресуду и наложио да се понови суђење групи познатој као "царинска мафија", на челу са бившим управником царинарнице у Зрењанину Жарком Даковићем.

Суђење ће осим Даковићу, који је био осуђен на шест година затвора, бити поновљено и царинику Радовану Шаренцу, власику агенције "Зорка комерц" Жељку Бугарину, затим раднику агенције Дарку Танасковићу, као и Горану Иванковићу и Хикмету Незировићу.

Власник приватног предузећа из Суботице Борис Видаковић правоснажно је ослобођен оптужили би, наводи се у пресуди Апелационог суда објављеној на његовом сајту, јавља Танјуг.

Првостепена пресуда Специјалног суда је укинута због битних повреда одредаба кривичног поступка због којих ни чињенично стање није могло са сигурношћу испитати, наводи Апелациони суд.

Њима ће се поново судити због оптужби да су од маја до децембра 2006. коришћењем привредних и пословних структура, по правилима интерне контроле и дисциплине чланова групе вршили кривична дела примања и давања мита, злоупотребе службеног положаја и фалсификовања исправе.

У оквиру планиране активности криминалне групе плански и континуирано планирали и договарали се о незаконитом увозу и царињењу кориšћених моторних возила, те су коришћењем фалсификоване документације умањивали царинску основицу, односно омогућавали да се увезу возила чији увоз није дозвољен, остварујући на тај начин имовинску корист на штету буџета Републике Србије.

Укинутом пресудом Даковић је био осуђен на шест година затвора због кривичног дела злочинацко удруживање и продуженог кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а била му је изречена мера забране врšења позива царинског службеника у трајању од пет година.

Бугарин је због истих дела био осуђен на пет и по година затвора, Иванковић на пет, а Шаренац због примања мита на четири године затвора.

Танасковић је због продуженог кривичног дела давање мита био осуђен на две године. Незировић је због извршења кривицног дела злоупотреба службеног положаја, а помагањем био осуђен на годину дана затвора.

Окривљени су били обавезани да у корист буџета уплате више од два милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи