Читај ми!

Оштећен меморијални комплекс

Непознатe особе оштетиле су главу лава на улазу у меморијални комплекс посвећен стрељаним словачким и чешким војницима 1918. године у Крагујевцу.

Вандали су разбили уво на глави белог лава на улазу у меморијални комплекс, јавља дописник РТС-а.

Помоћница градоначелника Крагујевца за заштиту културне баштине Славица Ђорђевић најоштрије је осудила тај вандалски чин који, како каже, показује непоштовање жртава и њиховог херојског дела.

Она је, у изјави за РТС, рекла да су стручњаци Завода за заштиту споменика културе излазили на терен и да ће оштећење на фигури у најкраћем року бити санирано.

Иначе, меморијални комплекс у крагујевачким Шумарицама посвећен је стрељаним војницима 71. аустроугарског Тренчинског пешадијског пука, у којем је било највише Словака и Чеха.

Војници овог пука стигли су у Крагујевац из Русије након потписивања Брестлитовског мира 1918. године и били под снажним утицајем Октобарске револуције, тако да су устали против својих старешина и одбили да ратују против Срба.

Због таквог чина суђено им је преким судом, а затим је на Становљанском пољу 21. јуна 1918. године стрељано 44 војника.

У знак сећања на овај догађај, 1924. године је подигнут обелиск од белог мермера, на којем су урезана имена војника, а на његовом врху је бронзани орао раширених крила.

Споменик и две гробнице су ограђени, а на улазу у комплекс налазе се два бела лава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи