Читај ми!

Укинута пресуда за злочин у Кукуровићима

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду Вишег суда у Београду којом је утврђена одговорност Војске Југославије за ратни злочин у селу Кукуровићи код Прибоја, почињен 1993. године и предмет вратио на поновно суђење, саопштио је Фонд за хуманитарно право.

Како је пренео Фонд за хуманитарно право, Апелациони суд је у образложењу пресуде навео да није могуће јасно утврдити које су јединице извршиле напад на Кукуровиће 18. фебруара 1993. године, јер се "село налази на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине", а Тужилаштво за ратне злочине још води преткривични поступак и прикупља податке о починиоцима.

Апелациони суд је, како додаје ФХП у саопштењу, одбацио становиште Вишег суда да је дошло до прекида застарелости којим је становницима Кукуровића омогуђено да потражују штету од Републике Србије.

Суд је, како додаје ФХП, стао на становиште да прекид застарелости може да се узме у обзир само када постоји правноснажна кривична пресуда, сматрајући да преткривични поступак који води Тужилаштво за ратне злочине "није довољан индикатор да је гранатирањем села извршено кривично дело".

ФХП истиче и да је Апелациони суд игнорисао сведочења тројице мештана - очевидаца који су током претреса говорили о одговорности ВЈ за напад на село и убиство три мештанина, а да у вези са тим није понудио никакво образложење.

Мештани су сведочили и о томе како су пре критичног догађаја припадници Ужичког корпуса свакодневно малтретирали муслиманске становнике Кукуровића, тукли их и претили им само због њихове националне припадности.

ФХП је у јулу 2007. године покренуо судски поступак за накнаду штете против Републике Србије у име 20 мештана Кукуровића и од суда тражио да обавеже државу да због одговорности за напад ВЈ на село и проузроковане штете исплати одштету у износу од 32,7 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи