Читај ми!

Шарић: Сарађивао сам са утицајним људима

Дарко Шарић негирао је наводе оптужнице која га терети за шверц више од пет тона кокаина. Бивши режим је хтео да замагли свој лоповлук а да мене представи као лопова и убицу, рекао је Шарић у првом појављивању пред Специјалним судом и додао да заплењена дрога није његова. Упитао је где су милијарде које се помињу у јавности да их је опрао, а у оптужници је наведено "само" 22 милиона евра.

Нарко-бос Дарко Шарић негирао је пред Специјалним судом у Београду кривицу за шверц кокаина. Најавио је да ће открити "ко му је и како сместио оптужбе" за прање пара да би "сакрио своје лоповлуке". Шарић се данас први пут појавио на суђењу по оптужницама које њега и његове сараднике терете за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

"Бивши режим је хтео да замагли свој лоповлук, а да мене представи као лопова и убицу. Не осећам се кривим ни по једној тачки оптужнице. Све оптужнице су спојене у једну велику лаж, само још за земљотрес нисам оптужен", рекао је Шарић у првом појављивању пред Специјалним судом, преноси агенција Бета.

Шарић је навео да се виђао и сарађивао са многим утицајним и богатим људима који су и данас на високим положајима.

"Они су и даље ту где јесу, а ја сам овде", рекао је Шарић.

Оптужени је навео да у Србији није "ни мрава згазио", а против њега се води харанга и медијски линч.

"Најтеже ми је било за убиства. Појави се Сретко Калинић и каже 'све је наређивао Шарић'. Осећам се као у неком америчком филму", рекао је Шарић.

Приликом изјашњавања о личним подацима Шарић је рекао да је држављанин Србије.

"Ја сам српски држављанин, али су политичари збунили и мене. Имао сам још само словачко држављанство, али не знам да ли га још имам", рекао је Шарић.

На питање судије шта поседује од имовине, рекао је: "Више ништа."

Без прихода, издржава га држава 

Судија Синиша Петровић га је упитао какви су му приходи, на шта је одговорио да га сад "издржава држава" и додао: "Стварно не знам шта да одговорим, само могу да похвалим затворског кувара."

Све оптужнице је примио, али су му, како је рекао, била потребна два стражара да их (те оптужнице) унесе у ћелију.

На питање заменика тужиоца за организовани криминал Саше Иванића да ли је раније осуђиван, Шарић је рекао да је то општепознато и да је пре 20 година "пао на саламама".

"Адвокати, браните ме мало", рекао је Шарић у шаљивом тону.

Саша Иванић је рекао да се Шарић није осврнуо ни на један доказ. "Нисмо чули ништа о кривичним делима која му се стављају на терет", рекао је Иванић.

Након Шарићевог изјашњавања, суд је на његову молбу одредио получасовну паузу.

Суд је, мимо обичаја, дозволио и директан контакт између Шарића и оптуженог Жељка Вујановића.

Вујановић је, наиме, судско веће замолио да му дозволи да загрли Шарића јер се годинама нису видели.

У наставку суђења, Шарић је рекао да 5,7 тона кокаина за чије је кријумчарење оптужен, немају везе с њим и да о тим оптужницама нема шта да прича, али је најавио да ће открити "ко му је и како сместио оптужбе" за прање пара да би сакрио своје лоповлуке.

"Дрога није моја и то је све без везе. Ниједна земља ме није оптужила, ни Бразил, ни Аргентина, ни Италија... Кажем да је све велика обмана и немам више шта да додам. У вези са прањем новца додао бих - ниједна ме земља није оптужила, а тужилац изиграва Шерлока Холмса", рекао је Шарић у наставку излагања своје одбране, преноси Танјуг.

Рекао је и да по савету свог браниоца неће да одговара на питања.

"Адвокат ми је рекао да ће ме тужилац збунити", рекао је Шарић и објаснио да је на почетку суђења био заборавио свој подседник јер се, како је рекао, преценио, али му је адвокат рекао да га узме.

О прању пара следећег понедељка 

Шарић је желео да данас прича и о прању пара, али га је судија подсетио да ће се о томе изјашњавати на суђењу у том поступку, следећег понедељка.

Најтраженији балкански нарко-бос замолио је медије да пишу реално, "ни по бабу ни по стричевима".

"Нека мало истраже Милета Јерковића и друге лажне сведоке. Како тужилац налази сведоке као да мрежом хвата испред суда... Питали су ме да ли хоћу да потпишем признање, а ја сам одбио и то никад не бих урадио", указао је Шарић.

Суду је предложио да пита сведоке сараднике и остале који су признали кривицу и закључили споразум са тужилаштвом зашто су то урадили и како су натерани да то потпишу.

"Праве од мене државног непријатеља... Али, боље да се сад зауставим да не кажем свашта", додао је Шарић.

Такође је запитао где су милијарде које се помињу у јавности да их је опрао, а у оптужници пише само 22 милиона евра.

"О томе су причали и друг Хомен и другарица Маловић, а нас 10 је оптужено за свега 22 милиона евра опраних пара у Србији," подсетио је Шарић.

Шарић је рекао да је огорчен и што, како је рекао, његовог брата Душка држе као таоца у Црној Гори, где му се суди за прање пара, иако он "нема везе с тим."

Суђење је настављено читањем писаних доказа, а биће настављено и сутра.

Поред Шарића, први пут се пред судом појавио и један од његових сарадника за шверц кокаина из Бразила Никола Димитријевић звани Џони, који је такође негирао кривицу за кријумчарење кокаина из Бразила.

Димитријевић је рекао да ће детаљно изложити своју одбрану, али је замолио да му суд остави време за припрему одбране.

Почетком марта, после три године скривања, Димитријевић је положио је суду јемство од 200.000 евра за одбрану са слободе, а потом је деактивирана потерница која је за њим била расписана.

Уочи суђења, у суд је стигла Шарићева невенчана супруга Лана Поповић, као и бројни пријатељи и родбина, јављају извештачи.

Зграду Суда обезбеђује стандардан број припадника Жандармерије, а саобраћај се у Устаничкој улици, у којој се налази Специјални суд, одвија нормално.

Тринаест оптужница груписано у два предмета 

Шарић се предао 18. марта после четири и по године бекства. Из Јужне Америке је, преко Црне Горе, пребачен у Београд, где му је одређен притвор од два месеца.

За Дарком Шарићем је међународна потерница расписана децембра 2009. године. Против њега је подигнуто укупно 13 оптужница због удруживања ради вршења кривичних дела, прања новца и трговине дрогом.

Оптужнице су груписане у два судска предмета. Један за шверц дроге - о чему се данас изјаснио, док је другим судским предметом обухваћено прање пара којима је, тврди Тужилаштво, стицао предузећа, пољопривредна земљишта и друге непокретности у Србији. 

На терет му се ставља да је од 2009. године прокријумчарио 5.754 килограма кокаина и "опрао" најмање 22 милиона евра у Србији.

Обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу почело је у априлу прошле године у Специјалном суду у Београду.

Шест спојених оптужница обухвата укупно 39 чланова Шарићеве групе, али је на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Београду, поред Шарића и Димитријевића, свега 12 оптужених, пошто је још њих 15 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи