Читај ми!

Караџић одустао од сведочења

Радован Караџић одустао од сведочења у своју одбрану. Ја верујем да смо за ових 500 дана очували интегритет процеса, учинио сам све да буде тако, рекао је Караџић.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, одустао је од сведочења у своју одбрану пред Хашким трибуналом.

Караџић је претходно најављивао да ће сведочити и за то је тражио 16 радних сати, после чега би га унакрсно испитивали тужиоци.

При крају данашњег заседања, оптужени је, међутим, током расправе о модалитетима тог сведочења, изненада рекао да одустаје од сведочења.

"Ја верујем да смо за ових 500 дана очували интегритет процеса, ја сам учинио све да буде тако. Нисам стигао да разговарам са (правним саветником Петером) Робинсоном о дилемама и недоумицама... Сад могу да вам кажем да ми је потпуно јасно да ћемо уштедети време. Ја одлучујем да не сведочим", рекао је Караџић. 

Председавајући судија Огон Квон то је прокоментарисао речима: "Мислим да је то онда крај приче."

Караџићево сведочење било је заказано за 3. март. После његове данашње одлуке, остало је да тог дана сведочи званичник Владе Хрватске, који би требало да потврди аутентичност пресретнутих разговора које је та влада снимила, а Караџићева одбрана употребила у свом доказном поступку.

Упитан да ли ће то бити последњи сведок Караџићеве одбране, правни саветник Робинсон оставио је отвореном могућност да ће, у зависности од одлука расправног већа, одбрана извести још неког сведока.

Тужилаштво је, такође, најавило да ће тражити да изведе неке додатне доказе, у одговору на исказе Караџићевих сведока.

Судија Квон наговестио је да ће расправно веће ускоро одредити рокове за подношење завршних поднесака оптужбе и одбране.

Унакрсно испитивање Грубана

Већи део данашњег заседања протекао је у унакрсном испитивању сведока одбране Момчила Грубана, који је био вођа стражарске смене у логору Омарска, у лето 1992. године.

Тужитељка Ен Садерлен предочила је да је Грубан, пресудом Државног суда БиХ којом је осуђен на седам година затвора, био проглашен одговорним за убиства 30, односно 50 муслиманских затвореника. Грубан је, међутим, негирао да је у логору било масовних убистава.

Тврдио је да су затвореници били одвођени из Омарске, али да су тела неких од њих пронађена у масовним гробницама удаљеним по више од 100 километара. Рекао је и да се убиство 50 Муслимана "није десило" и да је сведок који је то тврдио на његовом суђењу у Сарајеву "лагао".

Сличан одговор, Грубан је дао и о сексуалном злостављању у Омарској, наводећи пример жртава које су пред судом промениле свој исказ.

Грубан, који је на крају 2010. пуштен на условну слободу, био је 238. сведок одбране Караџића, који се брани сам.

Оптужница Караџића (68) терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида; геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. Следеће заседање суда у хашком процесу Караџићу заказано је за 3. март.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи