Читај ми!

Хаџић остаје у притвору

Трибунал у Хагу одбацио захтев за ослобађање бившег председника РСК Горана Хаџића. Хаџићева одбрана је затражила да буде ослобођен, уз образложење да Тужилаштво није изнело веродостојне доказе за конкретне оптужбе у неким тачкама оптужнице.

Судско веће Хашког трибунала одбацило је захтев за ослобађање бившег председника Републике Српске Крајине Горана Хаџића.

Претресно веће, којим председава белгијски судија Ги Делвоа,  оценило је да је Тужилаштво изнело довољно доказа на основу којих би се могло закључити да је Хаџић учестовао у заједничком злочиначком подухвату.

Веће је одбацило захтев одбране за ослобађање за инциденте у Опатовцу, Ловасу, Велепромету и Овчари.

Судија Делвоа је, читајући пресуду, напоменуо и да, пошто Хаџићева одбрана није оспорила тачке два до девет оптужнице у целости, него по одређеним делима, не постоји могућност за ослобађајућу пресуду по тим тачкама у целости.

Он је најавио да ће ускоро бити саопштен датум почетка изношења доказа одбране.

Хаџићева одбрана је 16. децембра, у складу с правилом 98 бис, усмено затражила да оптужени буде ослобођен, уз образложење да Тужилаштво није успело да изнесе веродостојне доказе за конкретне оптужбе садржане у тачкама два до девет оптужнице.

Тужилаштво је у одговору 18. децембра навело да постоји обиље доказа и затражило да тај захтев буде одбачен.

Хаџић је пред Трибуналом оптужен за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од јуна 1991. до децембра 1993. године.

Оптужница га терети за убиства, прогоне на верској, расној и политичкој основи, истребљење, затварање, мучење, нехумана дела, безобзирно уништавање јавне и приватне имовине.

Хаџић је ухапшен 20. јула 2011. године, а приликом првог појављивања пред судом изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012.године, а Тужилаштво је завршило изношење доказа 17. октобра 2013. године.

.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи