Читај ми!

Селаковић негативно о помиловању Марковића

Министар правде Никола Селаковић каже да се негативно изјаснио о помиловању бившег начелника Ресора ДБ-а Радомира Марковића. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић затражио од БИА да провери Марковићеве наводе о 15 тајних досијеа, као и да их одузме у случају да буду пронађени.

Министар правде Србије Никола Селаковић дао је негативно мишљење о молби бившег шефа Ресора државне безбедности Радета Марковића да буде помилован. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић затражио од Безбедносно-информативне агенције да провери Марковићеве наводе и одузме спорне досијее у случају да буду пронађени. 

Селаковић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је Марковић молбу за помиловање упутио председнику Србије Томиславу Николићу, али да он као министар правде има обавезу да изнесе своје мишљење о томе.

"У давању негативног става руководио сам се осуђујућом пресудом за изузетно тешка кривична дела за која је Марковић осуђен", рекао је Селаковић. Нагласио је да председник Србије има "суверено право" да одлучи да ли ће прихватити Марковићеву молбу за помиловање.

Упитан да ли постоји рок до којег Николић мора да одлучи о молби, Селаковић је одговорио да такав рок не постоји. Министар правде је пре доношења одлуке прибавио мишљење суда и затвора у коме Марковић служи казну.

"Марковић је осуђен за кривична дела која утичу на читаво друштво и то је један од разлог што сам против помиловања", рекао је Селаковић.

Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је да бивши шеф Ресора државне безбедности Србије Раде Марковић претио објављивањем 15 досијеа, тврдећи да би то имало "несагледиве последице и по њега и по државу".

Радисављевић је наложио Безбедносно-информативној агенцији да провери те Марковићеве наводе и одузме документе у случају да буду пронађени. 

"Поводом документа који је владина Комисија за истраживање убистава новинара доставила Тужилаштву за организовани криминал, сачињеног након обављеног разговора са Радетом Марковићем, тужилац за органозовани криминал упутио је захтев за прикупљање потребних обавештења БИА како би се проверили наводи осумњиченог Марковића, са налогом да се  спорних 15 тајних досијеа, у случају проналажења, одузме од лица у чијем су поседу", изјавио је Миљко Радисављевић.  

Радомир Марковић (67) осуђен је на јединствену казну од 40 година због убиства четири члана Српског покрета обнове на Ибарској магистрали 1999. године и бившег председника Србије Ивана Стамболића 2000. године.

Марковић од 2001. затворску казну издржава у специјалном затвору у Забели.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи