Читај ми!

Рајли: ВРС држао Унпропфор као таоце

У наставку суђења Ратку Младићу у Хагу британски генерал Џонатан Рајли рекао да су његове војнике у саставу Унпрофора 1995 заробиле и држале као таоце снаге генерала Младића. ВРС тиме хтео да спречи даље ударе НАТО из ваздуха, рекоа Рајли.

Британски генерал Џонатан Рајли потврдио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су његове војнике у саставу Унпрофора,  на пролеће 1995. године, заробиле и држале као таоце снаге генерала Младића.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (70) оптужен је, између осталог, за узимање више од 200 "плавих шлемова" за таоце, после напада авијације НАТО на српске војне објекте у мају и јуну 1995.

Рајли, који је у то време, у чину потпуковника, командовао британским батаљоном Унпрофора у Горажду, посведочио је да су се односи са ВРС драматично погоршали после првих ваздушних удара НАТО, 25. маја 1995. године.

Сведок је изјавио да га је, тог дана, официр ВРС Радомир Фуртула упозорио да је од свог команданта Ратка Младића добио наређење да гранатира британски батаљон, ако НАТО поново удари из ваздуха.

Британски официр рекао је да су 28. маја 1995. снаге босанских Срба уз употребу силе заробиле 33 припадника његовог батаљона на посматрачким положајима око Горажда.

Пошто му је тужилац предочио наређење тадашњег начелника Главног штаба ВРС Манојла Миловановића да војници Унпрофора буду заробљени и одведени у близину војних објеката, потенцијалних мета НАТО, Рајли је одговорио да се то поклапа са оним што се заиста и десило с његовим војницима.

"Они су били одведени код војних инсталација у групама различитих величина у кругу од 200 километара", казао је сведок.

Тужиоци су у доказе уврстили и извештај Главног штаба ВРС, упућен врховном команданту Радовану Караџићу, 28. маја 1995, да је "заробљено 27 Енглеза".

Напомињући да су његови војници "били Велшани" и да би се "увредили ако их неко назива Енглезима", генерал Рајли је додао да је још шест британских припадника Унпрофора било повређено у саобраћајној незгоди после заробљавања.

И повређене и преостале британске таоце, српски војници третирали су "по прописима", изузев што су их истурили на објекте ВРС, напоменуо је Рајли.

Сведок је потврдио и да су "плави шлемови" под његовом командом били ослобођени 2. јуна, по наређењу генерала Младића, по договору који је он постигао са тадашњим командантом Унпрофора Рупертом Смитом.

Узимањем припадника Унпрофора за таоце, нагласио је генерал Рајли, ВРС је желео да спречи даље ударе НАТО из ваздуха.

У унакрсном испитивању, Младићев бранилац Бранко Лукић тврдио је да су "плави шлемови" били "ратни заробљеници", а не "таоци".

"Ми нисмо били зараћена страна, па стога нисмо могли бити ни ратни заробљеници", узвратио је сведок, потврђујући, међутим, да су његове војнике српски официри обавестили да ће их третирати као ратне заробљенике.

Како је рекао, Велшани су били третирани "фино", али "они су били чувари мира и нису смели бити узети ни за заробљенике, ни за таоце".

Сведок је одбацио и сугестију Младићевог адвоката да је заробљавање "плавих шлемова" било последица схватања команде ВРС да су се они ставили на страну АБиХ.

"То је могла бити њихова перцепција, али она није морала бити истина, ни реалност", подвукао је Рајли. Он је, међутим, потврдио да су његове трупе спречавале продор ВРС дубље у заштићену зону Горажде, док АБиХ није стигла на положаје за одбрану. То је образложио заштитом цивилног становништва.

На питање браниоца Лукића, британски генерал потврдио је да су, међу његовим војницима, била и четири припадника специјалних јединица САС и да је један од њихових задатака било навођење авиона Алијансе на српске мете. Назначио је, међутим, да у Горажду није дошло до ваздушних удара.

Суђење Младићу биће настављено у понедељак, 28. октобра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи