Читај ми!

Нова експлoзија у Косовској Митровици

Непознате особе бациле експлозивну направу, највероватније ручну бомбу, на терасу стана Нинослава Ђерића у Косовској Митровици. То је још један покушај да се Срби застраше и спрече да изађу на изборе, поручују у Канцеларији за Косово и Метохију.

У северном делу Косовске Митровице нешто после поноћи непознате особе су бациле експлозивну направу, највероватније ручну бомбу, на терасу стана Нинослава Ђерића, кандидата за одборника Грађанске иницијативе "Српска".

У инциденту није било повређених, али је причињена материјална штета, јавља Танјугов извештач са лица места. У тренутку експлозије Ђерић је у стану био са супругом и ћерком.

Ово је, у последња 24 сата, друга експлозија у Косовској Митровици, након што се јуче рано ујутру у северном делу града догодила експлозија у којој није било повређених, али је причињена већа материјална штета.

Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић рекао је да је полиција истрагом утврдила да је на терасу стана Нинослава Ђерића у Косовској Митровици бачена бомба М-75.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин осудио је напад, оценивши да онај ко је то урадио има за циљ да Срби више не живе на Космету.

"Најновији кукавички напад у Косовској Митровици на члана Српске листе заслужује само најдубљи презир и осуду. Онај ко је то урадио има само један циљ - да Срби више не живе на Косову и Метохији и да се етничко чишћење које су започели Албански терористи заврши, овај пут вероватно од српске руке", рекао је Вулин Танјугу.

Указујући да онај ко је то урадио има за циљ да држава Србије више не буде на простору Косова и Метохије, он је указао да свако ко се служи насиљем и ко мисли да ће угушити државу Србију на КиМ, на овај начин, мора да зна да неће успети.

"Али не могу да се не плашим за животе и безбедност свих који живе на КиМ, чак и док год међу њима постоје такви људи који хоће бомбама неком нешто да објасне, учине и угрозе животе једне младе породице у Косовској Митровици", рекао је Вулин.

Оштре осуде напада

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије најоштрије је осудила напад на стан Нинослава Ђерића.  

"Ово је још један покушај застрашивања српског народа, који би требало да осујети Србе да изађу на предстојеће локалне изборе у покрајини и да на тим изборима победе", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ, која оцењује да је у питању "још једна груба провокација која се догодила за мање од 24 часа у северном делу Косовске Митровице".

Канцеларија за КиМ још истиче да ће "само победа на изборима 3. новембра довести до оснивања Заједнице српских општина, преко које ће српски народ одлучивати о својој судбини и судбини своје деце".

"Само неко ко то не жели и ко покушава да Београд трајно уклони са простора Косова и Метохија, виновник је овог злочина. Канцеларија за КиМ наоштрије осуђује бомбашки напад на стан Нинослава Ђерића и поручује да српски народ неће одустати од тога да своју судбину узме у своје руке, као и да ће Београд више него икада раније, бити са својим народом у покрајини", истиче се у саопштењу. 

Канцеларија у саопштењу захтева да надлежни органи веома озбиљно схвате овај и све досадашње нападе, као и последице које овакви злочини могу изазвати.

Напад је осудио и шеф миније ОЕБС на Косову Жан-Клод Шлумбергер.

"Овакви напади и сви други облици застрашивања кандидата морају да престану одмах, а људима који желе да бирају и буду бирани мора бити омогућено да то слободно учине", навео је шеф Мисије ОЕБС-а.

Грађанска инцијатива СДП Оливера Ивановића најоштрије је осудила бомбашки напад и затражила од косовске полиције и Еулекса да се максимално ангажују у проналажењу оних који су извршили тај, и све претходне нападе.

Спречавање насиља и стварање услова за безбедно окружење грађана Косовске Митровице није могуће без активнијег укључивања МУП-а Србије, и тесне сарадње са косовском полицијом и Еулексом, сматрају у овој грађанској иницијативи.

Поводом најновије експлозије, саопштењем се огласила директорка Административне канцеларије у Митровици Адријана Хоџић, која је осудила тај инцидент, истакавши да надлежни органи морају предузети кораке у правцу стабилизације ситуације у граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи