Сведок: ВРС гранатирала становништво

Џереми Боувен, сведок на суђењу Ратку Младићу, остао је и код унакрсног испитивања одбране при тврдњи да је Војска Републике Српске становништво видела као непријатеља и подвргавала га организованом гранатирању и снајперисању.

Одбрана Ратка Младића тврдила је данас, унакрсно испитујући ратног дописника Би-Би-Сија Џеремија Боувена, да су муслиманске снаге отварале ватру на цивиле у Сарајеву.

Боувен је, међутим, остао при исказу да током боравка у Сарајеву, 1992-95, никада није видео доказе за то и да је Војска Републике Српске становништво видела као непријатеља и подвргавала га организованом гранатирању и снајперисању.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (70) оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада.

Као доказ за своју тврдњу, Младићев бранилац Драган Иветић предочио је сведоку документ Унпрофора по којем су хици који су, 25. октобра 1994, ранили осам грађана у трамвају у центру Сарајева били испаљени са положаја АБиХ. У документу је наведено и да су то потврдили званичници АБиХ.

Боувен је одговорио да у то време није био у граду и да није видео тај документ. Да је имао доказе, како је рекао, "са одушевљењем" би известио да Армија БиХ пуца на сопствене цивиле, јер би то била "одлична прича", иако "један инцидент не потврђује теорије завере".

Боувен је на сличан начин - да за то није знао - одговорио и пошто му је адвокат Иветић цитирао изјававе званичника УН да су, у појединим инцидентима, гранате на цивиле у граду долетеле са територије под контролом АБиХ.

Ти наводи, нагласио је сведок, не мењају његов исказ да је ВРС спроводила "велику кампању гранатирања против цивила".

Заступник Младићеве одбране сугерисао је и да је хице који су у јулу 1992. убили двоје деце, у конвоју аутобуса којим су била извођена из града, испалиле муслиманске снаге.

Боувен је потврдио да му је то рекао помоћник тадашњег команднта Унпрофора, канадског генерала Луиса Макензија , али да за то није имао доказе. Сведок је додао да верује да су хице испалиле српске снаге, будући да су аутобуси са децом били на њиховој територији.

О "теоријама завере" да су муслиманске снаге отварале ватру на сопствено становништво, британски новинар рекао је да верује да би, у протеклих 20 година, до јавности допрели докази да су оне истините.

Од краја босанског рата, Бовен је, како је назначио, чуо само да постоје докази да је АБиХ испалила гранату која је испред пијаце Маркале, 28. августа 1995, убила 43 особе, а ранила 75 грађана.

Те доказе, међутим, није видео. Бранилац Иветић, сведоку је предочио изјаве више официра Унпрофора, сведока оптужбе на суђењу Младићу, да је АБиХ пуцала из покретних минобацача да би привукла ватру ВРС на болницу Кошево.

Боувен је изјавио да за то није знао, иако је чуо ватру која је отварана из близине хотела Холидеј ин у центру града.

На сугестију одбране да је влада у Сарајеву постављала "бирократске препреке" за излазак цивила из града, сведок је одговорио да је тога било, али да је то био део "ратног напора" проузрокованог опсадом града од стране босанских Срба.

"Основни разлог због којег људи нису могли да напусте Сарајево била је опсада коју су поставили босанских Срби", нагласио је Боувен.

Заступник Младићеве одбране испитивао је сведока и о снагама Исмета Бајрамовића и Рамиза Делалића, званих Ћело, и Мушана Топаловића-Цаце, тврдећи да су оне приморавале Србе у Сарајеву да копају ровове на линији фронта, затварале их и убијале.

Потврђујући да су ти "господари рата" одводили грађане, које су сматрали ратним забушантима, на копање ровова и затваралии, Боуен је прецизирао да је међу њима било и несрба. Рекао је и да је тачно и да су Топаловићеви људи убијали сарајевске Србе само због њихове националности.

Суђење генералу Младићу биће настављено у понедељак, 21. октобра, исказом следећег сведока оптужбе.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи