Читај ми!

Oдбијена оптужба против газда Језде

Апелациони суд преиначио пресуду којом је власник "Југоскандика" Јездимир Васиљевић, осуђен на пет година затвора и због процесних разлога застарелости кривчног гоњења одбио оптужбу против њега.

Пресуду којом је власник некадашње пирамидалне штедионице "Југоскандик" Јездимир Васиљевић, познат и као газда Језда, осуђен на пет година затвора преиначио је Апелациони суд у Београду. Суд је због процесних разлога застарелости кривчног гоњења одбио оптужбу против Васиљевића.

Оптужба је због апсолутне застарелости одбијена и против директора Банке приватне привреде Црне Горе Милорада Вукотића који је био у одсуству осуђен на пет година затвора, као и против Драгана Антонијевића, Љубивоја Шундића и Стевана Протића који су пресудом Вишег суда у Београду били ослобођени оптужби, саопштено је Танјугу у том суду.

Одлука Апелационог суда је правоснажна и не може се више нападати редовним правним лековима.

Апелациони суд је преиначио првостпену пресуду у погледу правне квалификације кривичног дела, јер је заузео став да се радње окривљених на начин на који су описане у оптужници могу правно квалификовати искључиво као кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, а не као дело за које су оптужени и првостепено осуђени злоупотреба службеног положаја.

Због промењене правне квалификације, а полазећи од чињеницног описа из оптужнице, утврђено је да је апсолутна застарелост кривичног гоњења за Васиљевића наступила 6. марта 2013. године, Антонијевића 5. марта 2013. године, Протића и Шундића 11. марта 2013. године и у односу на Вукотића 15. септембра 2013, наводи се у саопштењу суда.

За кривично дело злоупотреба службеног положаја запрећена је казна од 12 година затвора, а за злоупотребу положаја одговорног лица 10 година затвора, па самим тим и краћи рок застеролости (20 година, уместо 24)

Пресудом вишег суда у Београду, Васиљевић и Вукотић, који је првооптужени у том процесу, иако је процес због малверзација у тој пирамидалној штедионици познат по Васиљевићу, били су у фебруару ове године осуђени на по пет година затвора.

За Вукотићем је крајем 2011. године расписана потерница, одређен му је притвор и одлучено да му се суди у одсуству, али ће сада потерница морати да се повуче.

Васиљевић је на дан изрицања првосрепене оспорене пресуде, после више од десет година суђења и 20 година од краха штедионице у марту 1993. пуштен из притвора, пошто је у њему одслужио казну на коју је осуђен, а у казну затвора му се, према пресуди, урачунава време проведено у притвору.   

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи