Читај ми!

Одложено суђење за атентат у Будви

Суђење бившим припадницима ДБ-а због оптужби да су учествовали атентату на Вука Драшковића 2000. године у Будви, одложено за 27. новембар.

Поновљено суђење бившим припадницима београдског центра државне безбедности због оптужби да су учествовали у припреми неуспелог атентата на лидера СПО-а Вука Драшковића 2000. године у Будви, одложено је данас пред Вишим судом у Београду за 27. новембар, како би се учесници у поступку припремили за припремно рочиште.

Судија Татјана Сретеновић образложила је да је почетак суђења заказала за данас пре ступања на снагу новог Законика о кривичном поступку 1. октобра, према коме је обавезно одржавање припремног рочишта за кривично дело за које се оптужени терете.

По закону, припремно рочиште је обавезно за кривична дела за која је запрећена казна преко 10 година затвора, а оптуженима се на терет ставља кривично дело убиство у покушају помагањем за које је запрећена казна до 15 година затвора.

Судија Сретеновић је најавила да ће припремно рочиште, 27. новембра бити одржано без присуства јавности, након којег би одмах могло да почне суђење.

Подсетила је да је Апелациони суд донео решење којим је укинуо првостепену пресуду у овом случају 16. маја, а које је у Виши суд стигло 6. августа након чега је заказала данашњи претрес.

На припремном рочишту, према речима судије, предлажу се докази који ће се изводити током суђења и не могу се више предлагати нови докази осим уколико странке докажу да раније (до припремног рочишта) нису могле до њих да дођу.

Судија Сретеновић је рекла да ће на припремно рочиште бити позван и Вук Драшковић као оштећени који има право да сам паредложи своје доказе.

На оптуженичкој клупи опет су некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, као и начелници одељења у том центру за унутрашњи и спољни екстремизам Стеван Баста и Ратко Ромић пошто је Апелациони суд летос укинуо првостепену пресуду којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Укинутом пресудом Вишег суда у Београду од 18. јуна прошле године Радоњић је био осуђен на осам година затвора, а некадашњи начелници Трећег и Шестог одељења београдског центра ДБ-а, Баста и Ромић, на по седам година.

Њима ће се поново судити због оптужби да су пратили Драшковића, фотографисали његову кућу у Будви и албум са фотографијама посредно предали атентаторима - припадницима некадашње Јединице за специјалне операције које је, пре осам година, Специјални суд, због тог злочина, осудио на вишедеценијске казне затвора.

Радоњић, Баста и Ромић, међутим, од почетка поступка тврде да нису криви и да одбацују наводе оптужнице као "срамне и лажне", јер су своје задатке извршавали по правилима службе.

Баста и Ромић су, према наводима оптужнице, по налогу свог шефа Радоњића, пратили Драшковића и фотографисали његову кућу у Будви.

Како се наводи у оптужници, Радоњић је те фотографије посредно предао непосредним извршиоцима неуспелог атентата - припадницима "Црвених беретки" који су већ осуђени на вишедеценијске затворске казне пред Специјалним судом - Бранку Берчеку, Леониду Миливојевићу и Ненаду Илићу. Радоњић, Баста и Ромић бране се са слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи