Читај ми!

Новинар Би-Би-Сија: ВРС гранатирала цивиле

Војска Републике Српске цивиле у Сарајеву видела не само као легитимну мету, већ и као главног непријатеља, оценио новинар Би-Би-Сија Џереми Боувен на суђењу Ратку Младићу. ВРС је и прогањала несрпско становништво широм БиХ, рекао Боувен.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, ратни дописник Би-Би-Сија Џереми Боувен потврдио је навод оптужнице да је Војска Републике Српске гранатирала и гађала снајперима цивиле у Сарајеву и прогањала несрпско становништво широм БиХ.

Боувен, који је скоро цео рат провео у Сарајеву, рекао је да у граду није било сигурног места за цивиле. "Нигде у граду није било сигурно - до краја рата", рекао је Боувен.

ВРС је, како је изјавио, цивиле у Сарајеву видела "не само као легитимну мету, него и као главног непријатеља". Боувен је то назвао "организованом кампањом гранатирања и снајперисања" становништва Сарајева, рекавши да је био очевидац убијања цивила, снајперским хицима у главу на централним градским улицама.

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић (70) оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада.

Као доказ, тужиоци су у судници приказале Боувенов извештај са погреба двоје деце, убијене хицима из снајпера у јулу 1992, при покушају да у конвоју аутобуса буду евакуисана из града. Камере Би-Би-Сија забележиле су тренутак када су гробље, током сахране, погодиле гранате.

Позивајући се на исказе очевидаца, рекао је да је гробље било свакодневно на мети српске артиљерије, а не само у тренутку када су на њему биле телевизијске камере.

"Теорију завере" да је Армија БиХ гађала сопствено становништво, Боувен је одбацио, рекавши да никада није видео доказе за то.

Да је ВРС намерно гађала цивиле, заступници оптужбе доказивали су и преко Боувеновог извештаја о гранатирању хотела Европа у центру Сарајева, у којем је у јуну 1992. било 800 муслиманских избеглица.

Изван Сарајева, Боувен је, по сопственим речима, био сведок "етничког чишћења", које су снаге босанских Срба спроводиле "у циљу стварања етнички чистих територија широм БиХ".

По оптужници против генерала Младића, прогон Муслимана и Хрвата који је широм БиХ спровела ВРС, у седам општина попримио је размере геноцида.

Сведок је изјавио да је последице успешно спроведене "политике етничког чишћења" видео у околини Травника и логору Трнопоље код Приједора.

Велики број већином Муслимана на силу је био померен из својих домова, при чему су војно способни мушкарци затварани у логоре, а деца, жене и старци терани на муслиманску територију.

Новинар Би-Би-Сија, сведочење на процесу генералу Младићу наставиће сутра.

Оптужница Младића терети и за геноцид у Сребреници и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи