Читај ми!

Одштета због тортуре у затвору

Због тортуре у притвору и пожаревачком затвору у коме издржава казну од 40 година затвора, Уставни суд наложио да се Малиши Јевтовићу исплати 1.000 евра одштете. Јевтовић осуђен за убиство трогодишње Катарине Јанковић 2005. у Београду.

Уставни суд Србије наложио је да се из буџетских средстава исплати 1.000 евра за накнаду нематеријалне штете Малиши Јевтовићу, јер је злостављан и мучен у притвору и пожаревачком затвору у ком издрзава казну од 40 година због убиства трогодишње Катарине Јанковић 2005. године у Београду.

Пошто је усвојио уставну жалбу Јевтовића, суд је наложио да се средства исплате са рачуна Министарства правде и државне управе у динарској противвредности обрачунатој по средњем курсу Народне банке Србије на дан исплате, наводи се у одлуци која је објављена у "Службеном гласнику".

Уставни суд је утврдио да је Јевтовићу у више наврата током шестогодишењег притвора у Окружном затвору у Београду и издржавања казне затвора Пожаревачком затвору - Забела, у који је стигао пре две године, повређено право на неповредивост физичког и психичког интегритета, зајамчено чланом 25. Устава Србије.

Одбачен је део жалбе "који се односи на малтретирање у Полицијској станици 29. новембар у Београду".

Том одлуком Уставни суд је по први пут утврдио да је подносиоцу уставне жалбе током трајања притвора и издржавања казне затвора повређено право на неповредивост физичког и психичког интегритета зајемчено Уставом.

Усвојивши уставну жалбу, суд је утврдио да је њен подносилац мучен, злостављан и да је према њему нечовечно поступано током периода који је провео у притвору и затвору, а што је утврђено и обимном лекарском документацијом и у то се уверио и Заштитиник грађана лично који је Јевтовића посетио у затвору 27. децембра 2011. године.

Уставни суд је приликом оцене основаности навода уставне жалбе имао у виду ставове и праксу Европског суда за људска права и то посебно у погледу дозвољене, али прекомерне употребе средстава принуде.

Апелациони суд у Београду потврдио је пре две године пресуду којом је Малиша Јевтовић осуђен на 40 година затвора због свирепог убиства трогодишње Катарине Јанковић 17. јула 2005. године, а њена мајка Ана Филиповић на 37 година због помагања у убиству.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи