Читај ми!

Крајем августа суђење за аферу "Агробанка"

Суђење против некадашњег председника управог одбора "Агробанке" Душана Антонића и још 20 оптужених за махинациеј у тој банци заказано је за крај августа.

Специјални суд у Београду заказао је за крај августа почетак суђења против некадашњег председника управног одбора "Агробанке" Душана Антонића и још 20 оптужених да су ту банку махинацијама оштетили за 84 милиона евра.

Портпаролка суда Душица Ристић рекла је Танјугу да је припремно рочиште у том процесу заказано за 28., 29. и 30. август, пошто је прошле седмице оптужница тужилаштва за организовани криминал постала правоснажна.

После припремног рочишта, на ком ће бити утврђене неспорне чињенице које се неће доказивати, као и спорне које ће бити "предмет борбе тужилаштва и одбране", суд ће заказати почетак глваног претреса.

Истрага у овом случају је покренута 8. августа 2012. године хапшењем Антонића, а касније су уследила нова проширења истраге хапшењем осумњичених.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу 30. априла.

Антонић и још неколико оптужених су и даље у притвору, док се остали бране са слободе.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу 30. априла против Антонића, чланова ИО банке Славољуба Корићанца и Бојана Зарића, Бобана Лабовића, директора за корпоративно банкарство, Вехба Папића, директора сектора за управљање ризицима као и против Душка Секулића, Драгомира Јовановића, Борке Филиповић, Ненада Маричића и Снежане Пауновић.

Оптужница терети и Драгована Милинковића, Милоша Марковића, Душка Шуњаревића, Братислава Михајловића, Бранимира Узелца, Суада Хасовића, Слободана Ратковића, Милоша Узелца и Милана Антонића који су оптужени као одговорна лица у привредним друштвима "Хабитфарм", "Свис фармација", "Свис интермедикал", "Продукт трејд финанс", "Вестерн стајл", "Меркури интернешенал", "Лутон", "Нови дани", "Еколимб", "Хедкомерц" и "Дрина тимбер".

Ови оптужени се терете због злоупотребе положаја одговорног лица које је на снази од 15. априла.

Оптужницом су обухваћени и овлашћени проценитељи Звездан Дамјановић и Стојан Стојанов, који су вршили процену вредности некретнина на којима су успостављане хипотеке у корист оштећене банке, који се терете за помагање у извршењу истог кривичног дела.

Дамјановић и Стојанов се терете да су од почетка 2006. па до краја 2011. године противно Закону о банкама и интерним прописима и процедурама у Агробанци одобравали кредите, банкарске гаранције, авале меница и отписивали доспеле обавезе наведених предузећа.

Одобрени кредити нису враћени, а издате банкарске гаранције и авалиране менице пале су на терет Агробанке. Наплата кредита и других обавеза из заложених некретнина није била могућа, јер је њихова вредност била вишеструко мања од процењене као и од доспелих обавеза.

Поред тога над готово свим привредним друшвима којима су одобравани пласмани покренути су стечајни поступци.

Истрага против власника "Хабитфарма" Радослава Секулића је прекинута, јер су се вештаци изјаснили да због тренутно лошег здравственог стања привремено не може да учествује у кривичном поступку.

Почетак тог поступка био је 8. августа 2012. године када је ухапшен Душан Антонић, а касније су уследила нова проширења истраге.

Антонић и још неколико оптужених су у притвору, док се остали бране са слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи