Читај ми!

Крај истраге против Артемија, тужилаштво на потезу

Завршена истрага против рашчињеног епископа рашко-призренског Артемија и још троје осумњичених за наводне злоупотребе којима је оштећена СПЦ. Тужилаштво сада може да одустане од кривчног гоњења, да подигне оптужницу или да затражи допуну истраге.

Виши суд у Београду завршио је истрагу против рашчињеног епископа рашко-призренског Артемија и још троје осумњичених за наводне злоупотребе којима је оштећена Српска православна црква.

Истражни судија је након споведене истраге предмет доставио Вишем јавном тужилаштву у Београду на поступање, рекла је Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Тужилаштво сада може да одустане од кривчног гоњења, да подигне оптужницу или да затражи допуну истраге.

Истрагом су, осим монаха Артемија, обухваћени власник грађевинског предузећа "Раде Неимар" Предраг Суботички и Јелена Шубаревић, као и архимандрит Симеон Виловски за којим је расписана међународна потерница јер није доступан српским правосудним органима.

Њима се на терет ставља кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Проширење истраге на монаха Артемија затражено је на основу кривичне пријаве СПЦ од 15. јуна 2009. године.

Симеон Виловски је одлуком Црквеног суда лишен монашког и свештеничког чина, а бивши владика Артемије је рашчињен одлуком Сабора СПЦ.

Против Виловског и Суботичког истрага је покренута још у фебруару 2010. године због сумње да су малверзацијама оштетили фонд епархије за око 350.000 динара.

Виловском, кога је Грчка одбила да изручи Београду, суди се у одсуству и за њим је расписана међународна потерница, а Суботички се брани са слободе. Суђење је, међутим прекинуто пре две године због финансијског вештачења.

Тужилаштво је захтевало истрагу због сумње да су владика Артемије као епископ епархије рашко-призренске, Виловски као његов секретар и овлашћени за заступање епархије, Суботички као власник Епархијског центра "Раде Неимар" и Шубаревићева као надзорни орган од 2007. до краја јануара 2010. године у Београду "прекорачењем службеног положаја прибавили корист Суботичком у износу од 1,5 милиона динара".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи