Векарић: Поштоваћемо евентуални договор о суду

Тужилаштво за ратне злочине довољно компетентно да се бави ратним злочинима на целој територији Србије, рекао портпарол Тужилаштва Бруно Векарић. Поштоваћемо сваки евентуални договор Београда и Приштине о оснивању суда за ратне злочине на Косову и Метохији, рекао Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је Тужилаштво довољно компетентно да се бави ратним злочинима на целој територији Србије, истакавши да ће поштовати евентуални договор Београда и Приштине о оснивању суда за ратне злочине на Космету.

Према његовим речима, с професионалне стране, Тужилаштво нема ништа против да "ко год жели искрено да истражује ратне злочине" то и чини.

"Ми стојимо иза онога шта се договоре Београд и Приштина и то ћемо поштовати, ако ту спада суд за ратне злочине онда је у реду, ако није онда немамо коментар", рекао је Векарић.

Векарић је истакао и да је сарадња Тужилаштва за ратне злочине са Еулексом изузетно коректна, што је довело и до процесуирања веома познатих предмета и неколико великих хапшења на Косову и Метохији у последње време.

Како су јавили косовски медији, пред косовском скупштином ускоро ће се наћи предлог Демократске партије Косова, а који су подржали друге парламентарне странке, о оснивању суда који ће судити за ратне злочине почињене на Косову.

Према речима посланика те партије Куртана Кајтазија, за локалне медије формирање таквог трибунала неопходно је зато што следеће године престаје мандат Еулекса.

Кајтази је рекао да такве судске институције имају и друге земље региона у којима је било ратова и да ће се бавити свим ратним злочинима који су се догодили током рата на Косову "пошто до сада таквих истрага није било".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи