Читај ми!

Поновљено суђење за полицајце из Белог Манастира

Због убиства најмање шест цивила у Хрватској 1991. године Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Вишег суда и наложио поновно суђење тројици полицајаца СУП-а Бели Манастир.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Вишег суда, и наложио поновно суђење тројици полицајаца СУП-а Бели Манастир због убиства најмање шест цивила у Хрватској 1991. године.

Како је објављено на сајту Апелационог суда, првостепена пресуда Одељења за ратне злочине Вишег суда укинута је у односу на окривљене Зорана Вукшића, Слободана Стригића и Бранка Хрњака, док је казна од годину и по дана потврђена Владимиру Бертићу.

"У делу у коме је првостепена пресуда укинута и враћена на поновно суђење, садржане су битне повреде одредаба кривичног поступка, које се огледају у томе што нема разлога о одлучним чињеницама, а они који су дати су нејасни, што је и последица погрешно утврђеног чињеничног стања", наводи Апелациони суд.

Четворица бивших полицајаца СУП-а Бели Манастир су јуна 2012. године проглашена кривим и осуђена на затворске казне због убиства најмање шест хрватских цивила у Хрватској 1991. године.

Зоран Вукшић осуђен је тада на максималну казну од 20 година затвора, Слободан Стригић на 10 година, Бранко Хрњак на пет година затвора ,а Велимир Бертић на годину и по.

Како је тада пресудио Виши суд, оптужени су од августа 1991. до краја те године у Белом Манастиру починили ратни злочин над цивилима, противзаконита затварања, застрашивање, терор, мучење и нечовечно поступање.

Осуђени су за убиство хрватских цивила Адама Барића, четири члана породице Чичак и убиство ненаоружаног старца Иве Малеке.

Државно тужилаштво Хрватске уступило је 2008. године Тужилаштву за ратне злочине Србије тај кривични предмет Жупанијског суда у Осијеку, на основу Споразума о сарадњи у гоњењу учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи