Читај ми!

Одбрана: Момир Николић измислио Младићев гест

Сведок оптужбе Момир Николић измислио да му је Ратко Младић, после пада Сребренице у јулу 1995, оштрим гестом руке назначио да ће бити побијени сви муслимански мушкарци које је заробила Војска РС, наводи Младићева одбрана.

Одбрана генерала Ратка Младића сугерисала је данас пред Хашким трибуналом да је сведок оптужбе Момир Николић измислио да му је генерал Младић, после пада Сребренице у јулу 1995, оштрим гестом руке назначио да ће бити побијени сви муслимански мушкарци које је заробила Војска Републике Српске.

Сведок Николић остао је, међутим, при свом исказу да се то догодило 13. јула 1995. године код села Коњевић Поље, пошто се Младић обратио групи заробљеника, обећавши им да ће моћи да иду "где желе".

Генерал Младић (70) оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је 11. јула 1995. године ВРС заузело ту енклаву која је била под заштитом УН.

Тадашњи официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, Николић (56) је пред Трибуналом 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора.

Износећи став одбране да се Младић и Николић нису сусрели критичног дана у Коњевић Пољу, нити да је тамо било заробљеника, адвокат Ненад Петрушић цитирао је изјаве двојице војних полицајаца који су пратили команданта ВРС да Николића нису видели и да Младић није излазио из свог джипа.

Понављајући да је истинито његово сведочење, Николић је рекао да је изјава војних полицајаца "апсолутно нетачна".

На питање браниоца кога је од војних полицајаца видео при сусрету с Младићем, сведок је одговорио да се "није фокусирао на обезбеђење" генерала Младића већ на рапортирање.

Николић је прихватио као тачно да Младићев гест није споменуо у споразуму о признавању кривице 2003. године.

На сугестију Младићевог браниоца да ни у интервјуима са тужилаштвом који су уследили то није поменуо, Николић је одговорио: "Не знам, ако није забележено - нисам". Упитан када је Младићев гест први пут споменуо, рекао је: "Не знам, у једном од сведочења".

На питање Петрушића како се то могло десити, ако се има у виду да би "Младићев наводни гест био круцијалан доказ" за тужилаштво, Николић је одговорио: "Ја не сматрам да је то уопште круцијалан доказ".

Тужилац Џулијан Николс је, међутим, у додатном испитивању цитирао Николићеву изјаву из 2003. у којој је описао Младићев гест.

Председавајући судија Алфонс Ори, потом је укорио Младићевог браниоца због "погрешног представљања сведокове изјаве". Бранилац Петрушић потврдио је да је погрешио, али је изјавио да није никакву лошу намеру, ни према сведоку, ни према суду.

Тужилац Николс предочио је и да је војни полицајац Младен Благојевић на чију се изјаву позивала одбрана, пред судом у БиХ осуђен због злочина против човечности, односно убијања муслиманских заробљеника у Братунцу у ноћи између 13. и 14. јула 1995. године.

Младићева одбрана је, у унакрсном испитивању, цитирала и изјаву војног полицајца Братуначке бригаде Милета Петровића да није истина да је он у Коњевић Пољу 13. јула 1995. убио шесторицу заробљених Муслимана што је Николић тврдио у главном исказу.

Николић је остао при сведочењу да је Петровић убио заробљенике и да му је рекао да је "осветио брата". "Нисам ни очекивао да ће признати да је убио шесторицу Муслимана", рекао је сведок.

Адвокат Петрушић није Николића испитивао о његовом сведочењу да су му 12. и 13. јула 1995. безбедносни официри Дринског корпуса и Главног штаба ВРС Вујадин Поповић и Љубиша Беара најавили да ће сви муслимански заробљеници бити побијени. Суд је 2010. Поповића и Беару неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

После Николића, раније започето сведочење наставила је истражитељка тужилаштва Ерин Галагер.

Суђење генералу Младићу, оптуженом за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95, биће настављено сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи