Читај ми!

Младић: Без Хага бих био код Светог Петра

Да нисам овде дошао, давно бих био у вечним ловиштима, рекао Ратко Младић, на крају расправе о његовом здравственом стању, током које је сведочио лекар из судског притвора Паулус Фалке. Због сумње да болује од рака, недавно обављена биопсија пoказује да су резултати били негативни, рекао је Фалке.

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић, оптужен за геноцид у БиХ, захвалио се данас Хашком трибуналу и његовом медицинском особљу што су му "спасили живот" и "извукли га из гроба".

"Господине докторе Фалке, вама, вашем тиму, свом особљу у притвору, које ме прати, обезбеђује, посматра, прегледа, разгледа, дању и ноћу, свом медицинском особљу у притворској јединици које ме је лечило и у болници Бронов, дубоко се клањам и све поздрављам као људе који сте ме извукли са обе ноге из гроба. Да није било ваше пажње, лекова и божје воље, одавно бих ја био код Светог Петра", рекао је Младић на крају расправе о његовом здравственом стању, током које је сведочио лекар из судског притвора Паулус Фалке.

Напомињући да "мора да похвали и Трибунал", иако је о њему ружно говорио, Младић је рекао да је изузетно захвалан свима.

"Да нисам овде дошао, давно бих био у вечним ловиштима. Дубоко се свима захваљујем, од чистачице до власника до Бронова, спасили сте ми живот, хвала вам", нагласио је оптужени.

Доктор Фалке претходно је препоручио судијама да радну недељу у процесу Младићу смање са пет на четири дана због нарушеног здравља оптуженог. Лекар судског притвора прецизирао је да је стање Младића - који је у прошлости преживео три мождана удара - "стабилно" и да нема промена на горе.

Фалке се није сложио са медицинским експертима одбране да код Младића постоји ризик од излива крви у мозак. Због умора и стреса на суђењу, по његовим речима, код оптуженог су уочљиве последице преживљених можданих удара, попут тешкоћа у говору и опадања снаге мишића.

По речима доктора, Младић пати од повишеног крвног притиска, који се регулише лековима, и почетне артериосклерозе и дијабетеса.

Фалке је потврдио да је, због сумње да генерал Младић болује од рака, недавно обављена биопсија и да су резултати били негативни. Лекар је додао да је Младић изгубио на тежини.

Младић је, по речима Фалкеа, изгубио на тежини и има шест килограма мање, 74, него што је имао, 80, када је 2011. доведен у притвор.

Председавајући судија Алфонс Ори прецизирао је да је Младић прошле године, када је боловао од упале плућа, имао "мање од 60 килограма".

Доктор Фалке изјавио је и да Младић, по налазу психијатара, сведочења на суђењу прихвата "веома болно и узнемирујуће", што можда утиче на његов апетит.

Оптужени се, обраћајући се лекару, захвалио на поштеном сведочењу о његовом здрављу.

"Пола мог тела не ради, а како друга половина ради, ви сте то описали и хвала вам на поштеном и људском сведочењу данас о мом здрављу. Хвала вам, ви сте моји и пријатељ и члан моје породице".

Одлуку о захтеву одбране да се број радних дана на суђењу Младићу смањи са пет на четири, расправно веће донеће накнадно.

Генерал Младић оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи