Читај ми!

Сведок: ВРС није гађала цивиле из снајпера

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Душан Зуровац негирао да је Војска РС била одговорна за нападе снајпериста на цивиле у Сарајеву, 1993 и 1994. године.

Сведок одбране Душан Зуровац негирао је на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је Војска Републике Српске била одговорна за два напада снајперима на цивиле у Сарајеву, 1993. и 1994. годинe, наведена у оптужници.

Тадашњи председник Републике Српске и врховни командант њене војске Радован Караџић оптужен је за терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада 1992-95.

Како је у оптужници наведено, са положаја ВРС су 3. септембра 1993. године у Улици Ивана Крндеља у центру Сарајева биле једним хицем рањене 35-годишња Нађа Тарић и њена осмогодишња ћерка Елма.

Тринаестогодишњи Сеид Солак био је, како пише у оптужници, рањен у стомак 22. јула 1994. године у Улици Миљенка Цвитковића у насељу Ченгић Вила.

Зуровац, који је био командант једне од чета Прве сарајевске бригаде ВРС у сарајевској четврти Враца у брдима изнад попришта инцидента, рекао је да хици који су ранили цивиле нису могли доћи са положаја његове јединице.

Сведок тврди да се из ровова у којима је на линији фронта била његова чета нису могла видети места на којима су грађани Сарајева били рањени, зато што су "сметала брда".

По Зуровчевим речима, напади су били немогући и због удаљености положаја ВРС од тих сарајевских улица већој од једног километра.

"Не постоји ни теоретска, ни практична могућност за то", истакао додоавши да је немогуће је да се пуца на жену која води дете.

Исказ Зуровца, оптужени Караџић је настојао да поткрепи фотографијама које су на месту инцидената начинили истражитељи Тужилаштва.

Зуровац је, као и сви претходни Караџићеви сведоци, изјавио и да је његова јединица "бранила своје куће и породице" и да није предузимала офанзивне акције ка "затвореном" Сарајеву.

Муслиманске снаге су, како је рекао, насупрот томе непрекидно нападале српске положаје и "провоцирале" ВРС у намери да "помере наше линије и да нас протерају из наших кућа и с наше дедовине".

Тужитељка Кимберли Вест у унакрсном испитивању је сведока суочила са тврдњом да је Војска РС држала Сарајево у опсади и да је Армија БиХ стога покушавала да се пробије.

"Сарајево затворили криминалци"

Зуровац је то негирао, тврдећи да је Сарајево било "затворено изнутра" и да су то ради пљачке грађана учинили "криминалци који су постали високи официри".

На сугестију заступнице оптужбе да су покушаји АБиХ да се пробије били "оправдани", између осталог и због несташица основних намирница у граду, сведок је узвратио: "Вероватно - са становишта да се узме цела БиХ и стави под контролу, онако како је зацртала политика Алије Изетбеговића".

Одговарајући на констатацију тужитељке да је држање града у опсади офанзиван чин и агресија, Зуровац је питао "како може човек бити агресор на своју кућу и може ли Сарајевско-романијски корпус са 15.000 људи држати у опсади 65.000 људи", колико је по њему имала Армија БиХ.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН биће настављено сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи