Конзулима укинута пресуда

Због повреда одредаба кривичног поступка Апелациони суд у Београду је укинуо пресуду којом су некадашњи конзули у Њујорку Игор Милошевић и Слободан Ненадовић осуђени због помагања Миладину Ковачевићу.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Првог основног суда у Београду некадашњим конзулима у Њујорку Игору Милошевићу и Слободану Ненадовићу који су осуђени због помагања студенту Миладину Ковачевићу да напусти Сједињене Америчке Државе.

Апелациони суд је саопштио да је предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење пред потпуно измењеним већем.

Првостепеном пресудом, која је укинута, Милошевић је осуђен на 18 месеци затвора, а Ненадовић на годину дана условне казне.

Игор Милошевић, као први секретар генералног конзула и Слободан Ненадовић, као генерални конзул, проглашени су кривим јер су 9. јуна 2008. у просторијама Генералног конзулата Србије у Њујорку омогућили Ковачевићу да напусти територију Сједињених Америчких Држава.

На тај начин, Ковачевић је избегао вођење кривичног поступка пред правосудним органима САД по привременој оптужници која га је теретила за наношење тешких телесних повреда држављанину САД Брајану Штајнхауеру.

По налазу Апелационог суда првостепена пресуда је донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка будући да је првостепени суд прекорачио оптужницу.

Измењеним оптужним актом Првог основног јавног тужиоца у Београду Ненадовић је осуђен за кривичну радњу која му није стављена на терет.

"Ненадовићу је стављено на терет да је дао претходну сагласност да се Миладину Ковачевићу изда путни лист, а у изреци ожалбене пресуде стоји да је он невршењем своје службене дужности контроле, пропустио да спречи издавање путног листа", наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише и да је изречена првостепена пресуда неразумљива и у делу одлуке о облику кривице који је утврђен код окривљених.

"Првостепени суд налази да је Ненадовић предметно кривично дело извршио са евентуалним умишљајем, док је Милошевић исто дело извршио са директним умишљајем. Како првостепени суд налази да су окривљени ово кривично дело извршили као саизвршиоци и притом не опредељује истоветан облик кривице код окривљених, то је такво становиште првостепеног суда правно неодрживо", саопштио је Апелациони суд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи