Читај ми!

Лас: Оптужбе истражити до краја

Оптужбе изнете у извештају Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову морају се у потпуности истражити, истиче портпарол Еулексовог истражног тима Јури Лас.

Портпарол Еулексовог специјалног истражног тима Јури Лас каже да се оптужбе изнете у извештају Специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, морају истражити у потпуности.

"Јасно је да ће ово бити сложена и тешка истрага, јер оно што радимо јесте анализирање ствари које су се десиле пре 12 или 13 година у различитим зонама и државама", рекао је за Лас за Радио Слободна Европа.

Портпарол Еулекса истакао је да се о истрази не може много говорити.

"Специјална јединица наставиће да осигурава информације из једног броја институционалних извора. Ми анализирамо те информације, а истражне радње се настављају. Такође, наставиће се разговори са људима који поседују релевантне информације у вези са истрагом", додао је Лас.

Радио Слободна Европа подсећа да је руководилац Еулексове јединице за истрагу навода из Мартијевог извештаја, амерички тужилац Клинт Виљамсон, пре месец дана посетио Београд где се састао са челницима Србије, а најављено је да ће одржати састанке на Косову и у Албанији, које се помињу у извештају.

Организације за људска права у Приштини истичу важност спровођења детаљне истраге.

Извршни директор Фонда за људска права на Косову Беким Блакај рекао је да се нада да ће окончањем истраге доћи до расветљавања оптужби које су, према његовим речима, оштетиле политичку слику Косова, али сматра да су састанци тужиоца Вилијамсона недовољни.

"Верујем да су састанци са лидерима само једна компонента ове истраге. Иначе, не би било никаквих ефеката уколико се истрага заустави на том нивоу. Без обзира на то шта ће се на крају установити, мислим да је оно добродошло за косовско друштво, али и за политичку елиту", сматра Блакај.

Извештај Дика Мартија оптужује и косовског премијера Хашима Тачија и друге руководиоце из бивше Ослободилачке војске Косова за трговину људским органима.

Представници косовских институција одбацују те оптужбе, али су поручили да су спремни да сарађују у истрази, наводи Радио Слободна Европа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи