Читај ми!

Сведоци: Нисмо гађали цивиле

На суђењу Радовану Караџићу бивши припадници ВРС Предраг Трапара и Слободан Тушевљак негирали су да су током рата у БиХ намерно артиљеријом и снајперима гађали цивиле у Сарајеву.

Бивши припадници Војске Републике Српске Предраг Трапара и Слободан Тушевљак негирали су на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу навод оптужнице да је ВРС током рата у БиХ намерно артиљеријом и снајперима гађала цивиле у Сарајеву.

Тадашњи председник РС и врховни командант њене војске, Караџић је оптужен за терорисање становништва Сарајева дуготрајним артиљеријским и снајперским нападима.

У писаним изјавама, које је одбрана увела у доказе, а чије је сажетке Караџић прочитао у судници, сведоци Трапара и Тушевљак су нагласили да су јединице Прве сарајевске моторизоване бригаде ВРС,  у којима су били, само браниле своје положаје и српска насеља од напада муслиманских снага из Сарајева, јавља дописник агенције Бета.

Трапара и Тушевљак сведочили су да никада нису имали намеру да тероришу становништво Сарајева, ни да изазивају цивилне жртве, те да никада нису добили такво наређење.

Армија БиХ је, супротно томе, стално злоупотребљавала цивилне објекте, пуцајући из њих на српске положаје, тврде они.

Трапара и Тушевљак су поновили и исказ ранијих сведока да њихове јединице нису имале обучене снајперисте. Тушевљак је оповргавао и да су са положаја његове јединице дуж пута Лукавица-Пале снајперисти могли видети и циљати цивиле у центру Сарајева на начин описан у оптужници.

Како је у оптужници наведено, 3. септембра 1993. године у Улици Ивана Крндеља у центру Сарајева биле су једним хицем рањене тридесетпетогодишња Нађа Тарић и њена осмогодишња кћи Елма. Тринаестогодишњи Сеид Солак рањен је у стомак 22. јула 1994. у насељу Ченгић Вила.

Пошто му је током унакрсног испитивања тужитељка Каролин Еџертон показала фотографије с места инцидената иза којих су брда на којима је била ВРС, сведок Тушевљак дозволио је
могућност да је са неког од тих положаја могли видети цивили у граду.

У унарксном испитивању Трапаре, тужилац Фиргал Гејнор је сведоков кредибилитет оспоравао наводом да је у јесен 1991. године био ухапшен приликом транспорта велике количине оружја и муниције.

На Трапарину тврдњу да његова бригада није имала снајперске пушке, заступница оптужбе је узвратила цитирањем документа ВРС који је говорио супротно. Сведок се затим оградио да може говорити само о својој чети.

Трапарин исказ да је увек ка Сарајеву пропуштао хуманитарне конвоје, тужилац Гејнор побијао је низом наређења Главног штаба ВРС из 1994-95. године да се ти конвоји заустављају.

Нове сведоке одбране Караџић ће пред судије извести сутра.

Оптужница Караџића терети ии за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи