Наставак суђења за аферу "Панцир"

Настављено суђење власнику фирме за производњу војне опреме Милету Драгићу, оптуженом за злоупотребу овлашћења у привреди. Сведоци одбране остали при ранијим исказима да је Драгић, као власник фирме, имао право да слободно понуди цену робе.

У Зрењанинском Основном суду настављено је поновљено суђење Милету Драгићу, оптуженом за злоупотребу овлашћења у привреди, а сведоци су изјавили да је Драгић имао право да слободно понуди цену.

Драгић је оптужен да је починио кривично дело злоупотребе овлашћења у привреди у покушају и кривично дело недозвољено држање оружја, а суђење му се понавља на основу одлуке Апелационог суда.

Као сведоци одбране у вези са потписивањем уговора о набавци војне опреме, који су довели до афере назване "Панцир", исказе су дали Милован Андрић и Миле Богдановић, некадашњи начцелници у Министарству одбране.

Они су остали при раније датим изјавама да је Драгић, као предузетник и власник фирме, имао право да слободно понуди цену, јер његова фирма није на списку посебне групације, од пет-шет државних снабдевача војне опреме за које важе и посебни критеријуми и поступак.

Драгомир Ђорђевић, који је докторирао у области вредновања цена војне опреме сведочио је на захев одбране и детаљно објаснио каква је разлика и како се формира оријентациона цена исказана у уговору и коначна цена.

Зоран Цвијетиновић дао је исказ у вези са делом оптужнице за незаконито држање оружја, док је остало да, по том питању, исказе дају још два сведока, Станко Тишма и Мића Петраковић.

У афери означеној у јавности као "Панцир", Драгић, власник фирме "Производња Миле Драгић" у Зрењанину, оптужен је да је потписивањем уговора са Војском Србије и Црне Горе 2005. године о испоруци панцира, шлемова и друге војне опреме, понудио "надуване" цене и оштетио државу за 176 милиона евра.

До реализације тог уговора није ни дошло, а Основни суд у Зрењанину је 18. јуна 2010. године донео ослобађајућу пресуду, коју је, на жалбу тужиоца, поништио Апелациони суд у Новом Саду и наложио поновно суђење.

Обновљени поступак започет је у Зрењанину 18. септембра ове године, када је Драгић поновио, раније изнете тврдње, да је цео процес политички обојен и монтиран, за шта је, посебно, прозвао министра Млађана Динкића.

За злоупотребу службеног пожаја, поводом потписивања уговора о испоруци војне опреме, у афери "Панцир", суђено је и некадашњем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Давинићу, којег је 5. јула ове године, Војно одељење Вишег суда у Београду ослободило оптужбе, као и још двојицу високих војних официра из Министарства одбране.

Наставак суђења заказан је за 17. децембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи