Повећане казне за злочин у Зворнику

Због злочина против цивилног становништва у Зворнику Дарко Јанковић осуђен на 20 година, а Горан Савић на три године затвора, саопштио је Апелациони суд који је преиначио првостепену пресуду Вишег суда.

Апелациони суд у Београду увећао је са 15 на 20 година казну затвора Дарку Јанковићу, а са годину и по на три године Горану Савићу, осуђенима за злочин над цивилима у Зворнику 1992. године.

У саопштењу се наводи да је Апелациони суд потврдио првостепену ослобађајућу пресуду Саши Ћилерџићу који је такође био окривљен за злочин у Зворнику.

Они су, као припадници добровољачке јединице "Пиварски", са осталим саборцима, од маја до јула 1992. године на локалитетима "Економија", "Циглана" и у "Дому културе" у Челопеку учествовали у нечовечном поступању, мучењу и убиствима најмање 14 муслиманских цивила.

Апелациони суд је образложио повећање казни тиме што првостепени суд "није дао адекватни значај" утврђеним отежавајућим околностима.

Од отежавајућих околности, наводи се у саопштењу, цењена је тежина извршеног кривичног дела и посебно бројност радњи и наступелих последица, изразита бруталност, агресивност, испољена безобзирност према жртвама, упорност и одлучност испољена приликом извршења дела над беспомоћним лицима у условима недостојним за живот људи.

Суд је имао у виду и чињеницу да се тешке последице кривичног дела огледају и у томе да преживели услед психичког и физичког злостављања које су претрпели и данас осећају тешке психичке трауме и трпе физичке болове, од којих су многи напустили своје место пребивалишта.

Из наведених разлога првостепена пресуда је преиначена и у односу на Савића, наведено је у саопштењу.

Првостепена пресуда била је донета 16. децембра прошле године пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи