Читај ми!

Поступак против Перишића преседан

Борићемо се да генерал Перишић буде ослобођен било какве кривичне одговорности, каже бранилац бившег начелника Генералштаба ВЈ Момчила Перишића Новак Лукић. Он додаје да поступак против њега представља преседан у досадашњој пракси Хашког трибунала.

Бранилац бившег начелника Генералштаба ВЈ Момчила Перишића, кога је Хашки трибунал неправоснажно осудио на 27 година, Новак Лукић рекао је гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а да ће се борити да Перишић буде ослобођен било какве кривичне одговорности, али и да поступак против њега представља преседан у досадашњој пракси Хашког трибунала.

"Овај поступак у много чему представља преседан у досадашњој пракси Хашког трибунала и то је показала расправа пред Жалбеним већем која је одржана пре два дана у Хагу", истиче Лукић.

Адвокат Лукић додаје да је Перишећева одбрана желела да укаже Жалбеном већу на грешке у првостепеној пресуди.

"Њихов закључак је да ако неко помаже вођење рата свестан је да се у рату врше злочини, и ако војска која прима помоћ у значајној мери зависи од помоћи онога који је даје, онда је он крив за помагање и подржавање", објашњава Лукић.

Перишићева одбрана тврди, а то је показала и претходна пракса Хашког трибунала, да ту мора да постоји још један значајан правни елемент око чега је постојала велика полемика на Жалбеној расправи, додаје Лукић.

"И Судија Жалбеног већа и ми смо инсистирали да се докаже да ли је помоћ директно усмерена на вршење кривичног дела. Ако остане оваква пресуда у много чему ће се одразити на међународне односе у будућности", наводи Лукић.

Бранилац Момчила Перишића истиче да је за Србију било важно, још од вођења првостепеног поступка против Перишића, да тај поступак не изазове ревизују поступка Босне и Херцеговине против Србије пред Међународним судом.

"С обзиром на то да је Перишић ослобођен у првостепеној пресуди мислим да се више не поставља питање да ли може да буде било какве ревизије после ослобађајуће пресуде за генерала", подвлачи адвокат Лукић.

Говорећи о раду Хашког трибунала, Лукић каже да је мандат тог суда био такав да је у одлуци Савета безбедности одлучено да је његов задатак да осуди лица одговорна за тешке злочине са територије бивше Југославије, да допринесе правди за жртве и доведе до помирења.

Лукић оцењује да је Трибунал себи можда задао превише амбициозан задатак - да постане нови прецедент у међународном праву, односно извор права за друге трибунале.

Момчило Перишић је 6. септембра прошле године неправоснажно осуђен на 27 година затвора због артиљеријске и снајперске ватре на Сарајево од 1993. до 1995. године, помагања починиоцима убистава и присилног премештања у Сребреници, као и и некажњавања подређених због ракетних напада на Загреб 1995. године.

Перишић је на жалбеној расправи пред Хашким трибуналом пре неколико дана оценио да поступак против њега није био објективан и непристрасан и да је његов случај јединствен у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи