Читај ми!

Посматрач УН-а: ВРС насумично гађала Сарајево

У наставку суђења Ратку Младићу, сведочио бивши војни посматрач УН Ричард Мол, који је рекао да је ВРС у јесен и зиму 1992. насумично гранатирала Сарајево и да је свакодневно од артиљеријских и снајперских пројектила гинуло петнаестак цивила.

Бивши војни посматрач УН Ричард Мол посведочио је на суђењу бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да је ВРС у јесен и зиму 1992. насумично гранатирала Сарајево, јавља дописник агенција Бета.

Оптужница генерала Младића (69) терети за "терорисање" становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, у периоду 1992-95.

"Ниједан дан није прошао без гранатирања града", изјавио је британски потпуковник Мол, који је на служби у Сарајеву био од септембра до краја децембра 1992. Посведочио је да је "насумично грантирање" са положаја ВРС "учинило цело Сарајево опасним местом за живот".

Према Моловом исказу, војни посматрачи УН процењивали су да је у том периоду у Сарајеву свакодневно од артиљеријских и снајперских пројектила гинуло петнаестак цивила.

Дан у којем би на Сарајево пало 100 граната посматрачи би описивали као "миран", с обзиром да се дешавало да на град буде испаљено и преко "600 пројектила", изјавио је Мол.

Сведок је рекао и да је због тога често протестовао код команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС генерала Станислава Галића, који му је одговорио да ће Сарајево нападати у одговору на атаке снага Армије БиХ на другим местима.

"Закључио сам да је политика опсаде Сарајева коју су спроводили Срби била да град излажу притиску како би остварили своје циљеве на другим местима", изјавио је Мол, наглашавајући и да му је генерал Галић рекао да ће по Сарајеву узвратити на дејства Армије БиХ на другим осетљивим подручјима.

У унакрсном испитивању, Мол је Младићевом браниоцу Драгану Иветићу потврдио да је и Армија БиХ имала тешку артиљерију у Сарајеву, али "у веома ограниченом обиму" и да су њена дејства била знатно слабија од акција артиљерије ВРС.

Изван линија сукоба, где није било посматрача УН, Армија БиХ је имала "значајан број артиљеријских оруђа" која су отварала ватру на српске положаје око града, назначио је Мол, наводећи пример планине Игман.

Сведок је потврдио да је у самом Сарајеву било легитимних војних циљева, али је нагласио да ВРС њих није нападала концентрисаном ватром, што би био војнички одговор, већ неселективним гранатирањем распршеним по целом граду.

Кретање по граду, стога, није било слободно, а становништво је било изложено "огромном страху" док је покушавало да води свакодневни живот, рекао је Мол.

Оптужени Младић јутрос је у судници био само на почетку расправе, а затим се одрекао права да присуствује суђењу због, како је рекао његов бранилац Бранко Лукић, заказаних лекарских прегледа. Из истог разлога, Младић неће присуствовати ни сутрашњем заседању.

Бивши командант ВРС оптужен је и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи