Читај ми!

Министар Кнежевић ослобођен оптужби

Судско веће Специјалног суда ослободило Горана Кнежевића оптужби да је са групом сарадника оштетио државу за око 150 милиона динара док је био градоначелник Зрењанина. Кнежевић задовоља пресудом, Тужилаштво најављује тужбу.

Специјални суд у Београду ослободио је министра пољопривреде Горана Кнежевића оптужби да је, док је био градоначелник Зрењанина, с групом сарадника оштетио државу за око 150 милиона динара.

Судско веће судије Маје Ковачевић ослободило је оптужби још 18 окривљених, међу којима су и бивши градски функционери Зрењанина, оптужени за малверзације грађевинским земљиштем од 2006. до 2008. године и за намештање тендера.

На годину дана затвора због примања мита осуђен је само тадашњи начелник Одељења за урбанизам Зрењанина Никола Халас.

Халас је, како је Суд утврдио, примио 10.000 евра мита од покојног Бојана Селимовића којем је на 99 година дао у закуп земљиште у Зрењанину.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је новинарима испред Специјалног суд да је ослобађајућа пресуда потврда да није радио ништа противзаконито док је био градоначелник Зрењанина.

"Нисам радио ништа против закона и када би био у прилици поново бих тако урадио у интересу државе и грађана", рекао је Кнежевић.

Упитан да ли ће тужити државу зато што је био у притвору 13 месеци Кнежевић је одговорио да "има времена". "Од сутра ме чекају нови задаци у пољопривреди и надам се да ћу у најскорије време успети да решим бар један", рекао је Кнежевић.

Кнежевићев бранилац Крсто Бобот рекао је да ће по правоснажности пресуде посаветовати Кнежевића да искористи своја законска права због неоснованог притвора.

Бобот је истакао да очекује да ће жалба Тужилаштва за организовани криминал на ову пресуду бити одбијена. "Задовољни смо пресудом и то је потврда оног што смо током поступка говорили - да је Кнежевић невин и да је поступак инициран из разлога који немају везе са доказима", казао је Кнежевићев бранилац.

Министра пољопривреде аплаузом су поздравили окупљени сарадници испред Специјалног суда.

У међувремену, Тужилаштво за организовани криминал најавило је да ће уложити жалбу на ослобађајућу пресуду.

Тужилаштво ће у складу са својим законским овлашћењима и надлежностима уложити жалбу Апелационом суду на пресуду Посебног одељења Вишег суда у Београду, пошто прими њен писани отправак, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

"Нема доказа за кривична дела"

Судија Специјалног суда Маја Ковачевић рекла је у образложењу пресуде да нема доказа да је Кнежевић организовао криминалну групу као и да нема доказа да су извршена кривична дела за која су оптужени.

Остали оптужени, према оцени Суда, нису били чланови организоване криминалне групе.

Ковачевићева је истакла да су инвеститори који су саслушани током поступка навели да су новац за закуп земљишта у Зрењанину уплаћивали на рачун буџета тог града и да ником од оптужених нису давали новац.

Према њеним речима, није доказано да новац, који је пронађен у два сефа Горана Кнежевића у Зрењанину и Новом Саду потиче од инвеститора.

Ковачевићева је подсетила на Кнежевићеву одбрану који је тврдио да је 76.000 евра била породична уштеђевина, а да су 160.000 евра који су пронађени у другом сефу припадали Демократској странци чији је он био високи функционер.

Оптужби су ослобођени тадашњи помоћник градоначелника за привреду Иван Девић, бивши начелник финансија у градској управи Давид Димкић, као и Милорад Поноћко, Божидар Ђурица и Ласко Фукс из Дирекције за изградњу и уређење Зрењанина.

Суд је ослободио некадашњег директора ЈКП "Водовод и канализација" Братислава Томића, директора Туристичке организације Зрењанина Милана Милошева, адвоката Ђорђа Матића, као и власника и сараднике агенције за обезбеђење "Гвозден" Угљешу Гргура, Маријану Шаренац и Владана Рацића.

Оптужби су ослобођени бизнисмен из Новог Сада Миле Унчанин, власник неколико превозних предузећа Миле Јерковић, зрењанински предузетници Милорад Смиљковић, Младен Живковић и Милош Баждар, као и бизнисмен из Црне Горе Ранко Бабовић и београдски инвеститор Бранко Савковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи