Читај ми!

Лаушевић тужио Црну Гору

Глумац Жарко Лаушевић тужио Црну Гору Европском суду за људска права. Адвокат Владан Бојић детаљно указао на непоступање црногорских правосудних органа по бројним захтевима Лаушевића.

Глумац Жарко Лаушевић је Европском суду у Стразбуру поднео представку против Црне Горе, у којој је осуђен на 13 година затвора, због бројних кршења људских права пошто је спречен да остварује гарантовано право на делотворан правни лек.

Поступак по тој представци, која је актом Европског суда за људска права потврђена у августу 2010. године, јесте у току, наводи се у писаној изјави Лаушевићевог адвоката из Подгорице Владана Бојића, коју је доставио Танјугу.

Адвокат Владан Бојић детаљно је указао на непоступање црногорских правосудних органа по бројним захтевима Лаушевића и истовремено поздравио одлуку председника Србије Бориса Тадића о његовом помиловању.

Бојић је указао да је Лаушевић спречен да остварује своје по свим законима и међународним документима зајамчено право на делотворан правни лек.

Сви захтеви тадашњег Државног тужиоца СР Југославије да надлежне судске инстанце Црне Горе доставе спис зарад подизања захтева за заштиту законитости потпуно су и незаконито осујећени, наводи Бојић.

Лаушевић је зато, 2003. године, поднео Уставну жалбу Уставном суду Црне Горе, која је одбачена са импликацијиом да је ствар у надлежности Савезног уставног суда.

Потом је поднео Уставну жалбу Савезном уставном суду која је остала нерешена и завршила у архиву, због престанка постојања те судске инстанце и конституисања државне заједнице Србије и Црне Горе, а исто се десило и са жалбом Суду државне заједнице СЦГ, која је због распада и те државне заједнице остала нерешена и, такође, завршила у архиву.

После доношења Устава Црне Горе 2007. и Закона о Уставном суду 2008. године, Лаушевић је поднео Уставну жалбу Уставном суду Црне Горе која је 28. јануара 2010. године одбачена с образложењем да Црна Гора одговара само за повреде оних људских права кршених након ступања на снагу њеног Устава.

"То је учињено тако, иако је у пракси Европског суда, била неспорно у питању трајна радња нечињења у европској пракси дефинисана као трајна повреда и зато је Лаушевић поднео представку Европском суду за заштиту људских права у Стразбуру 16. јула 2010. године потврђену актом тог суда 10. августа 2010. и процес је у редовном току", указао је Бојић.

Даље се подсећа да је 31. августа 2009. године адвокат Бојић поднео је Захтев за заштиту законитости Врховном суду Србије и Захтев за одлагање извршења спорне пресуде Трећем општинском суду.

Републичко јавно тужилаштво Србије је замолницом 22. априла 2010. године затражило списе предмета од Црне Горе и Вишег суда у Подгорици, али је замолница одбијена уз образложење да, уколико Србија сматра да је казна изречена пресудом коју треба да изврши према свом држављанину превисока, Србија има могућност да на то утиче само кроз институте амнестије, помиловања и условног отпуста.

Истог става је било и црногорско Министарство правде чиме је српско тужилаштво било приморано да одустане од захтева.

"Министарство правде Црне Горе је 19. децембра заузело став да та држава не налази за потребно да предузима било какве радње извршења пресуде којом је осуђен Лаушевић", навео је Бојић.

То министарство је указало да је Уговором, који та држава има са Србијом о међусобном извршавању судских одлука у кривичним стварима, предвиђено да ће се правноснажне судске одлуке пре 3. јуна 2006. извршавати у државама уговорницама као домаће пресуде.

Али, истим тим уговором у члану 4, став 2, утврђено је да само држава изрицања (Црна Гора) има искључиво право да одлучује о ванредним правним средствима.

"Тако је финално затворен било који други легалан и примерен правни пут за заштиту и исправљање грубо прекршеног Лаушевићевог права, осим акта о помиловању. Председник Србије је овим актом зауставио даљу правну агонију и предупредио нове. Овим чином је отклоњена повреда једног од основних међународно гарантованих људских права на делотворан правни лек", истиче се у саопштењу Бојића.

Ипак, како је додаје, "несрећа свих страдалника те кобне судбоносне ноћи 30. јула 1993. године је остала да заувек траје у свим душама унесрећених породица и у уништеном животу и тегобној прогоњеној души Жарка Лаушевића, док год он постоји".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи