Читај ми!

Притвор због "Колубаре"

Специјални суд у Београду одредио притвор до месец дана и проширио истрагу за четворицу осумњичених да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рударски басен "Колубара" за око 184 милиона динара, каже тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да је Специјални суд у Београду одредио притвор до месец дана и проширио истрагу за четворицу осумњичених да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рударски басен "Колубара" за око 184 милиона динара.

Истражни судија је после саслушања осумњичених донео решење о одређивању притвора и проширењу истраге против власника привредног друштва "Џокер Но. 2" из Вреоца Дејана Живановића, власника привредног друштва "Сакупљач" из Београда Дејана Радосављевића, сувласника и одговорног лица привредног друштва "Леп изглед" из Лазаревца Радоша Милосављевића и директора привредног друштва "Ирис" из Лазаревца Зорана Јанковића, додао је Радисављевић.

Они су ухапшени у понедељак у наставку истраге за малверзације у РБ "Колубара", која је покренута крајем септембра када је ухапшен бивши генерални директор тог предузећа Драган Томић.

Тужилац је прецизирао да се осумњичени терете да су од децембра 2007. до јуна 2009. године "искоришћавањем свог службеног положаја и неистинитим приказивањем рада транспортних средстава и грађевинске механизације приликом ангажовања у 'Колубари' прибавили својим предузећима имовинску корист у од око 184 милиона динара, а на штету" тог рударског басена.

Живановић, Радосављевић и Милосављевић се сумњиче да су, по претходном договору са директорима "Колубаре" Драганом Томићем и Владаном Јовичићем, достављали податке о броју и врсти радне механизације којом располажу.

Они су "потом преко директора зависних предузећа 'Колубара грађевинар' Славољуба Павловића и 'Колубара услуге' Душка Обрадовића закључивали уговоре о ангажовању те механизације, наводе из Тужилаштва.

Како је истакнуто, након тога је механизација, у договору са директором Дирекције свих копова Радосавом Милићем, техничким директором ПК Барошевац Владаном Радовановићем, директором погона Поља "Д" Миланом Петровићем и директором погона Поља "Б" Светоликом Симићем, упућивана и распоређивана на копове ".

Осумњичени су руковаоцима машина давали налоге да уписују већи број сати од ефективног рада машина и на основу тога сачињене фактуре достављали "Колубари" на наплату.

"С друге стране, Јанковић је, поступајући по претходном договору са Драганом Томићем и директорима предузећа 'Колубара Мали Борак' и 'Колубара услуге', закључио уговоре о ангажовању машина које су коришћене за извођење радова на уређењу локације у Липовици", истичу у Тужилаштву.

Из Тужилаштва наводе да постоји основана сумња да је Јанковић, том приликом, сачињавао налоге са већим бројем радних сати од сати ефективног рада машина и на основу тако направљених фактура наплаћивао од "Колубаре" и фиктивно приказани рад машина.

На овакав начин, привредном друштву "Џокер Но.2" исплаћен је вишак од око 54 милиона динара, фирми "Сакупљач" око 16 милиона динара, привредном друштву "Леп изглед" око 20 милиона динара, а предузећу "Ирис" око 95 милиона динара, "а све на име фиктивно приказаног рада машина".

Број особа против којих је покренут поступак због злоупотреба приликом ангажовања грађевинских машина у "Колубари" повећао се на 28.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи