Читај ми!

Сведок препознао "Шакале"

Бивши припадник паравојне формације "Шакали" и сведок Зоран Рашковић, препознао је неке од својих сабораца који су оптужени за ратни злочин у селу Ћушка. Рашковић је одбио да сведочи под мерама заштите.

Сведок Зоран Рашковић некадашњи припадник паравојне формацији "Шакали" препознао је у судници Вишег суда, неке од својих сабораца из јединице, који су оптужени за ратни злочин у селу Ћушка, на Косову, 1999. године.

Рашковић је наставио сведочење које је почео у понедељак, кроз унакрсна питања бранилаца окривљених који су тражили да сведок препозна оптужене. Сведок је одбио да сведочи под мерама заштите пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Према сазнањима агенције Бета, Рашковић је препознао све припаднике јединице Шакали који су оптужени за тај злочин.

Рашковић (33) је на јучерашњем претресу детаљно, као очевидац, описао убиства цивила у том селу, маја 1999. године, у ком су по наводима оптужнице учествовали припадници јединице "Шакали", Територијалне одбране и резервног састава полиције.

Сведок који је у време злочина имао 20 година, рекао је да је напад на село Ћушка, 14. маја 1999. године у раним јутарњим сатима наредио покојни командант јединице "Шакали" Небојша Минић звани "Мртви", речима: "Крећемо у лов на Немце".

Рашковић је навео да су Шакали, кренули распоређени у четири групе и раширили се свуда по селу и вршили убиства чији је он, како је навео, био очевидац.

"Прву групу је предводио 'Мртви', са њим је 'Вампир', 'Ћале' је у другој групи, 'Булат' са њим и 'Буба'. Трећу групу водио је 'Ранко Босанац', а четврту 'Шумадија'. Групе крећу у четири правца. Сећам се да су два Албанца, средњих година, питали је ли треба нешто да се уради, и да их је 'Вампир' сасекао уз пут", посведочио је Рашковић.

По оптужници, као надимак окривљеног Абдулаха Сокића, наводи се "Вампир", надимак "Ћале" имао је оптужени Срећко Поповић, надимак "Буба" Зоран Обрадовић, надимак "Босанац" Ранко Момић, а "Кастро" је био Славиша Кастратовић.

Суочавање сведока и оптуженог

У судници Вишег суда суочили се сведок Зоран Рашковић - и оптужени припадник те јединице "Шакали" Срећко Поповић.

Поповић кога је сведок означио као непосредног извршиоца злочина, рекао је да је припремио 60 питања за сведока, уз оцену да је његов исказ "комплетна лаж".

"Ја знам да сам осуђен и пре него што суђење буде завршено, али хоћу да докажем да је он човек који има интерес да буде финансијски обезбеђен. И он и породица", рекао је Поповић.

Рашковић је, сведочећи у понедељак пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда, казао да је Поповић - "Ћале" стрељао тројицу Албанаца.

Поповић га је упитао да ли су та тројица Албанаца била везана, на шта је Рашковић одговорио да су држали руке у вис. На Поповићево питање да ли су били окренути лицем, Рашковић је казао "Увек су лица била окренута према теби".

Рашковић је потом описао како је Поповић био одевен додајући да се не сећа да ли је лице маскирао бојом. Суочење се наставља сутра.

Брутална убиства

Зоран Рашковић је посведочио и видео када је Зоран Обрадовић "Буба" убио дете на шта су се, како је навео, и најкрволочнији у јединици згрозили. Према његовом сведочењу, "Буба" је прилазио Албанцима с леђа и убијао их тако што им "проспе мозак".

Тринаесторица оптужених терете се за убиство 44 цивила у селу Ћушка, 14. маја 1999. године.

По оптужници наредбу за напад на село Ћушка издао је командант 177. Војно територијалног одсека Пећ, а непосредни командир вода, познатог под називом "Шакали" био је Небојша Минић који је због ратног злочина у Пећи, по међународној потерници ухапшен 2005. године у Аргентини, а у току екстрадиционог поступка преминуо је од сиде.

Оптужницом им се на терет стављају убиства, силовања, пљачке и паљење имовине цивилног становништва. Убиства су вршили на свиреп и подмукао начин, неретко пуцајући жртвама у леђа након чега су већину тела запалили како би спречили утврђивање идентитета жртава.

Под командом Минића, како се наводи у оптужници, убијен је и Хасан Чеку (отац Агима Чекуа) и неколико чланова његове породице. Из села у ком је живело 2.000 становника, углавном албанске националности, протерано је у групама више од 400 жена, деце и стараца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи