Читај ми!

Нова хапшења због Колубаре

Полиција ухапсила четири особе у наставку акције разоткривања злоупотреба у "Колубари", сазнаје РТС. Ухапшени су Зоран Јанковић, Радош Милисављевић, Дејан Живановић и Дејан Радосављевић, који су оштетили "Колубару" за 184 милиона динара.

У наставку акције разоткривања злоупотреба у "Колубари" полиција је ухапсила четири особе, сазнаје РТС.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић саопштио је да су ухапшена четворица власника приватних предузећа, који се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рударски басен "Колубара" за око 184 милиона динара.

Радисављевић је навео да је то тужилаштво поднело захтев за проширење истраге против власника привредног друштва "Joker no 2" из Вреоца Дејана Живановића и власника привредног друштва "Сакупљач" из Београда Дејана Радосављевића.

Он је рекао да је су истим захтевом обухваћени сувласника и одговорног лице привредног друштва "Леп изглед" из Лазаревца Радош Милосављевић и директора привредног друштва "Ирис" из Лазаревца Зорана Јанковића.

Радисављевић је навео да су они у понедељак лишени слободе, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, саопштило је Тужлиштво за организовани криминал.

Они се терете да су од децембра 2007. до јуна 2009. године "искоришћавањем свог службеног положаја и неистинитим приказивањем рада транспортних средстава и грађевинске механизације приликом ангажовања у "Колубари" прибавили својим предузећима имовинску корист у од око 184 милиона динара, а на штету "тог рударског басена".

"Живановић, Радосављевић и Милосављевић се сумњиче да су, по претходном договору са директорима 'Колубаре' Драганом Томићем и Владаном Јовичићем, достављали податке о броју и врсти радне механизације којом располажу", наводи Радосављевић.

Они су "потом преко директора зависних предузећа "Колубара грађевинар" Славољуба Павловића и "Колубара услуге" Душка Обрадовића закључивали уговоре о ангажовању те механизације, објашњава у саопштењу тужилац.

"Након тога је механизација, у договору са директором Дирекције свих копова Радосавом Милићем, техничким директором ПК Барошевац Владаном Радовановићем, директором погона Поља "Д" Миланом Петровићем и директором погона Поља "Б" Светоликом Симићем, упућивана на копове и распоређивана", наводи Радисављевић.

Према његовим речима, осумњичени су руковаоцима машина давали налоге да уписују већи број сати од ефективног рада машина и на основу тога сачињене фактуре достављали "Колубари" на наплату.

"С друге стране, Јанковић је, поступајући по претходном договору са Драганом Томићем и директорима предузећа "Колубара Мали Борак" и "Колубара услуге", закључио уговоре о ангажовању машина које су коришћене за извођење радова на уређењу локације у Липовици", наводи Радисављевић.

Он наводи и да постоји основана сумња да је Јанковић, том приликом, сачињавао налоге са већим бројем радних сати од сати ефективног рада машина и на основу тако направљених фактура наплаћивао од "Колубаре" и фиктивно приказани рад машина.


На овакав начин, предузећу "Џокер Но. 2" више је исплаћено око 54 милиона динара, фирми "Сакупљач" око 16 милиона динара, предузећу "Леп изглед" око 20 милиона динара, а предузећу "Ирис" више је исплаћено око 95 милиона динара, "а све на име фиктивно приказаног рада машина".

"Овим проширењем број особа против којих је покренут поступак због злоупотреба приликом ангажовања грађевинских машина у "Колубари" повећао се на 28 особа", навео је Радисављевић.

Осумњичене ће у току дана саслушати истражни судија Посебног одељења Вишег суда у Београду који ће донети одлуку о основаности захтева за проширење истраге и предлозима за одређивање притвора.

Њих четворица ће заједно са још десет особа које су раније ухапшене бити обухваћени јединственом кривичном пријавом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи